Thursday, June 16, 2011

Parkettodling; set-up

Då kommer det utlovade bokavsnittet. Det kommer att ha en annan titel i boken, nu i hastigheten kom jag inte på något bättre svenskt ord för set up. Här är i alla fall de grejer som behövs för parkettodling.

När man börjar odla grönsaker inomhus finns det några få saker man behöver. Det är


  • Fönster
  • Krukor
  • Jord
  • Frön
  • Tillgång till vatten
  • Flytande växtnäring


Allt annat är överkurs, och mest i vägen när man sätter upp sina första odlingar.

Låt oss ta en närmare titt på de olika posterna i listan

Fönster
Växter behöver ljus, och de får de om de står i ett fönster. Helst ska du ha ett som vetter mot söder, väster och öster går också bra men norrfönster tenderar till att bli för mörka. Ställ växterna så nära fönstret som möjligt, redan en halvmeter in i rummet blir det skumt för dem. Förhoppningsvis har ditt fönster en fönsterbräda, annars går det bra att ställa krukorna på ett bord eller en pall..

Krukor
Starta billigt. Det går utmärkt att ta glassburkar i plast, borra dräneringshål i botten och odla. Mina första krukor var plasthinkar som vi köpt yoghurt i. Se till att de är prydliga eftersom du kommer att titta på dem ofta. Om du gillar att odla inomhus kan du sen köpa upp dig på terracottakrukor (låter växtens rötter andas) eller självvattnande krukor (ger dig några andningspauser). Självvattnande krukor kan man också bygga själv.

Jord
De flesta köpesjordar går bra. Billiga jordar är litet stickiga att hantera, i övrigt växer det lika bra i billig som i dyr jord bara du sköter gödningen ordentligt. Undvik att gräva upp jord utifrån, den är oftast för tung och det är lätt att få med sig ohyra och oönskade ämnen med sig in.

Frön
Jag är en vän av frugalt leverne, men frön måste man oftast köpa (se inledningen där jag skriver om mina attacktomater). Leta efter ord som ”för kruka eller ampel” och ”lättodlat” på förpackningarna. ”För kruka” visar att växten blir i lagom storlek och ”lättodlat” visar att du har stor chans att få någonting att komma upp - inomhusklimatet är ett tufft klimat för de flesta växter, och de blir kinkigare att odla än vanligt. Snabbtips på vilka växter du ska välja är tomater och basilika (se också specialavsnittet om lämpliga växter).

Tillgång till vatten
Vattnet ska vara rent och lukta friskt. Luktar det klor (vilket det gör på ställen där man måst hårdrena vattnet) ska du tappa upp det och låta det lufta sig i ett dygn, annars kan dina växter ta skada. Är du tveksam om vattenkvaliteten där du bor kan du göra ett enkelt test; sätt en tomatplanta och vattna den bara med vatten från kranen - ser den ut att må bra på den ”dieten” är vattnet förmodligen bra också.

Flytande växtnäring
Börja med det enklaste; konstgjord gödning för krukväxter på flaska. Den har enkla och klara doseringsanvisningar som går att anpassa efter hur du tänker göda dina växter. När du blivit varm i kläderna går du över till ekologiskt gödningsmedel, kanske till och med av egen produktion.


Litet överkurs

Jag nämnde att det fanns överkurs, och eftersom jag själv alltid blir nyfiken på sånt tar jag med några finnesser och doningar som kan vara bra att känna till och uppgradera sig till ganska snart.

Tilläggsljus
Detta gör dina växter lyckliga och din odlingssäsong längre. Även om du inte har samma temperaturskiftningar inomhus som utomhus så har du en sorts säsonger när du odlar; den mörka och den ljusa. I November brukar det ha blivit så mörkt att växterna blir strakväxta och förtvingar om de inte får extraljus. När det är som allra mörkast i December och Januari brukar jag inte ens ha lust att odla.

För att råda bot på detta hänger du upp vanliga, kallvita lysrör tio centimeter ovanför växterna - med den höjden får växterna bäst ljusförhållanden. Låt lamporna skina tio till tolv timmar om dagen så växer de ungefär som att de fått högsommarljus genom fönstret. Om du hittar växthusljusrör till samma pris som vanliga kallvita ska du satsa på dem; det ljuset är lila och litet trevligare att ha hemma.

Kompost
För inomhusförhållanden är maskkomposten idealisk; den är kompakt, går att bygga av vilken plastbytta som helst och ger flytande gödning till den dagliga vattningen. Den har en tendens att generera flugor, så om man har balkong kan man ställa dem där. Måste du isolera den mot kyla kan du bygga en frigolitlåda och ha den där, metoden har fungerat även över vintern i Luleå. Den färdiga maskprodukten är utmärkt gödning att blanda ut i blomjorden.

Dokumentation
Att föra ordentlig bok över sina odlingar lär ska underlätta. Jag måste erkänna att jag alltid glömmer efter de två första entusiastiska veckorna och odlar det mesta på känn. Ändå är jag en varm anhängare av noggranna anteckningar, så jag tar med det här i hopp om att du lyckas bättre än jag. Det bästa är kanske att starta en blogg...

No comments: