Tuesday, April 01, 2008

Svensk trädgårdsstandard

Det här fotot heter "Garden planning" och är taget av Dan Morrison. Ni hittar hans flickrprofil och fler foton här.


En tanke slog mig när jag skrivit klart förra posten, så jag surfade in på Svenska Standardiseringsinstitutet. SIS sysslar mest med industristandarder och att samordna svensk med internationell standard, men de ger också sig in på alla områden där riktlinjer behövs. Ni kommer kanske ihåg att de standardiserade vår jul genom att bland annat publicera rätta pappret, snöret och måtten för en julklapp?

Det fanns mycket riktigt ett projekt för den svenska trädgården, ett sorts topprojekt med målet att primärt säkra svenska intressen i den europeiska och internationella standardiseringen av trädgårdar. Uppgiften är att aktivt delta i projekten

  • Compost, composting and composting equipment
  • Water pipes, drainage and sewers
  • Water preservation
  • Garden equipment
  • Portable machines and pedestrian controlled machines
  • Powered lawn and garden equipment
  • National horticortural variation (Det är trots allt skillnad på en trädgård i Spanien och en i Övertorneå - om jag förstått saken rätt jobbar man för att minst tre nationella kulturväxter och tre nationella prydnadsväxter ska ingå i standarden. För Sveriges del skulle det då bli potatis, morot och röda vinbär, respektive tulpan, syren och vresros.)
  • Pest and disease control
  • Garden design and decoration
(Jag hoppas att ni ursäktar att jag inte skrivit ut ISO, CEN och/eller CTnumren - de blev för många och komplicerade.)

Det är när jag läser det här som jag inser att vi svenskar är mer anarkistiska än vi själva tror. Har vi lagt märke till detta i informationsfloden? Nej. Kommer vi att bry oss? Nja - bara om standarden innehåller riktlinjer som vi anser vara felaktiga. Eller kanske ännu värre, om det är nästan rätt ("Varför vresros? Det skulle ju vara dubbel kanelros!"). Vissa kommer att debattera detta som om standarderna är tvingande lagar (det är de inte), medan andra kommer att skylla allt på EU.

Vare hursom kanske det kan vara idé att kolla upp vad SIS har dragit upp för riktlinjer för vår favoritsyssla.

4 comments:

cS said...

Förra inlägget var underbart. Igenkännande. En del koloniområden är ganska "standardiserade". Vet inte vilka värden eller ev EU-mått men ganska trist blir det....

Rosengeranium said...

Jag tror att det faktiskt finns fördelar med standardiseringen - men jag ska nog avslöja nu att den här posten var ett aprilskämt. SIS utvecklar visserligen standarder för motordrivna trädgårdsredskap, men några utpräglade trädgårdsstandarder finns inte. April, april ;-)

cS said...

Suck, det där fina ordet tillit, var tog det vägen? ;-)

Rosengeranium said...

Tja, på Första April vilar det nog sig från resten av året :)