Ju mer jag skriver denna blogg, dess mer halkar jag in på miljöfrågor och miljövänligt boende. Vi bor själva i en lägenhet byggd i slutet på åttiotalet, en period då man precis började inse att vissa byggmetoder hade obekväma följder i längden och begreppet "sjuka hus" myntades. Vårt hem är knappast urmodellen för miljövänligt boende, även om mitt odlande av grönsaker minskar trycket på odlingsbar mark och åker snålskjuts på uppvärmningen av lägenheten.
Nu finns det hus som byggs med målet att ha så litet ekologiskt fotspår som möjligt. De första jag stötte på var naturhusen som byggts här i Sverige - och det är kanske inte förvånande att jag faller för en konstruktion vars mest iögonfallande finess är att man bygger in hela huset i ett växthus. (Vattenreningen är också häftig, men den syns inte lika bra.) Via YouTube har jag sen hittat en massa olika miljövänliga lösningar, och det är en fascinerande mängd kreativitet som väckts av vår sjuka omgivning. Här nedan ser ni ett urval - det finns långt mycket fler.
Den första filmen är bra för den som, precis som jag, bor i ett miljöovänligt hus. Här finns en massa idéer för hur man kan minska sitt avfall och återvinna mer. Eftersom sådana här filmer tenderar till att trampa på ens ömma samvete tillägger jag; man måste inte använda alla knep hon använder. Att göra allt kräver i tid mätt ett halvtidsjobb (särskilt tvätthängning tar tid), och gott om plats. Ta det som fungerar i ditt eget liv, och håll särskilt ögonen på de knep som kan göra ditt liv bekvämare.
Det finns också ett antal kataloghusföretag som börjat sälja "ekologiska" hus (vad detta sen innebär är litet olika beroende på tillverkare). Här i Sverige har vi Ekohus, och i USA finns bla. Deltec som bygger energieffektiva runda hus. (Fler svenska miljöhusbyggare borde lägga upp filmsnuttar på YouTube - det är frustrerande att skriva en sån här post utan att kunna visa vad vi har här i landet.)
Det finns ett religiöst drag i miljörörelsen, något som en gammal religionsvetare som jag ser tydligt. Med "religiöst drag" menar jag inte att man lånar sina handlingsmönster från tidigare rörelser (som ju ofta var religiösa) utan att det finns en andlig del som är helt egen. Den lånar gärna symboler från buddhismen och sätter Moder Jord i helig position, men är mångskiftande så man kan inte slå fast några 'trossatser' bergssäkert. Nackdelen med detta är att man då och då hackar på andra religioner (oftast kristendomen eftersom 'vår' miljörörelse är västerländsk - och jag måste erkänna att jag är så ömhudad att jag tar illa vid mig varje gång*), men till större delen är det postitivt - religion är på många sätt god kraft. I de två följande filmerna kan man se mycket av detta religiösa drag, ibland så till den grad att jag ler litet grand.
Att bygga med halmbalar som sedan lerklinas är en gammal metod som ger energieffektiva hus med behagligt inomhusklimat. Filmen är från USA, men metoden används även här i Sverige, och jag tror till och med att det finns ett byggföretag som specialiserat på att bygga dem på entreprenad. Jag är förtjust i putsade fasader, så om jag skulle bygga ett eget hus ligger den här metoden bra till hos mig.
När jag läste sinologi var jag alltid avundsjuk på bambun; lätt, stark, växer snabbt och kan användas till allt från knivar till sjumastare. Tänk om vi kunde ha det här kataloghusföretaget i Sverige...
Och som en liten jämförelse kan jag inte låta bli att lägga in en gammal film (i två delar) gjord på femtiotalet. Här kan vi se hur man trodde att framtidshuset skulle se ut. Av deltagarnas miner kan vi se att man inte bara såg annorlunda på material, utan också på sådana saker som kokain.
Del 1
Del 2
*Jag är aktiv kristen.
Saturday, April 12, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment