Tuesday, April 29, 2008

Våren susade just förbi...

Vänta nu, vänta nu! Var det inte igår som knopparna var knappnålsstora och jag stod och kände på stammen för att se om trädet överlevt vintern utan att frysa?

Gah! Jag svär att det bara var timmar sedan jag rensade bort kakan av vissna löv för att se om det fanns något grönt kvar därunder. Nu har de första smultronblommorna kommit. Och jag som tänkte plantera om radikalt i de här byttorna!

När jag började experimentet trodde jag att en parkettodlare inte behövde bry sig om årstiderna. Det har visat sig vara fel. Även om man enbart odlar inomhus måste man rätta sig efter solljuset - årets mörkaste månader kräver ordentligt med extraljus, och personligen förlorar jag lusten att odla (den biologiska klockan är en märklig tingest). Jag börjar också inse att en klok parkettodlare som har balkong utökar sina odlingar till den när det blir varmt nog. Det jag odlar ute kommer inte att räknas in i protokollet, men för parkettodling i allmänhet är det dumt att lämna de kvaderatmetrarna - detta är en kompaktsyssla där varje decimeter räknas.

Våren innebär alltså extra arbete för mig precis som för alla andra odlare. Årets balkong ska planeras (smultron för hela slanten) och planteras. Krukor ska ses över och balkonggolvet under plattorna ska dammsugas. Det senaste är makens idé, och jag tänker inte stå ivägen - frågan är bara var han ska få tag på grovdammsugaren han talar om. Eftersom jag är överambitiös ska jag dessutom förså grödor till kolonilotten och släpa hem överblivna lastpallar för mina dolska syften. Det kanske kan verka konstigt, men jag ser riktigt fram emot att få bryta sönder de senare med kofot...

Många timmars kroppsligt arbete blir det, men det är det och choklad som håller mig på benen.

2 comments:

cS said...

Jo, jo, här går det undan i raketfart. Fattar jag rätt att det blev en koloni för dig?

Rosengeranium said...

Jupp! 60 kvm lerjord som blivit perfekt omgrävd i höstas. Det är inte ofta man kan dra upp maskrosor med hela rötterna utan att använda järn. Kände mig som miljonvinnare när jag skrev kontraktet.