Bilden är tagen i Koloniföreningens monter.
Huj! Jag tillbringade gårdagen med att smälta intrycken från Nordiska Trädgårdar - det var en massa på mässan! De flesta tidningar har ett eller flera reportage därifrån, så jag ska försöka koncentrera mig på det som kan vara intressant för parkettodlare. Det blir en lång post, för jag kan inte låta bli att ge er en sorts bloggmässa i efterhand.
Fröer och plantor
I år tittade jag mycket på tekniska lösningar samt letade efter jordförbättring, så plantförsäljare och fröbutiker blev något lidande. Några hittade jag i alla fall.
Impecta
Detta är fortfarande nummer ett bland fröfirmor om man frågar mig. De säljer nästan allt, och är en guldgruva om man vill ha tag på ovanliga tropiska växter - vilket är bra att ha när man odlar inomhus i Sverige.
Jennys frön och sånt
Ryska fröer är fortfarande skoj, så de får vara med här.
Runåbergs fröer
Runåbergs säljer fröer för nordiskt utomhusklimat, och faller litet utanför ramen för oss. Anledningen till att jag har med dem är att de också satsar på att ha ett så ekologiskt sortiment som möjligt.
Brutala blommor
Och vad har köttätande växter med parkettodling att göra? Blomflugor och sorgmygg, säger jag bara. Sorgmygg äter gärna upp späda rötter vilket kan ha ihjäl de späda plantor man just dragit upp. Blomflugor föds gärna fram ur maskkomposten är är fruktansvärt irriterande (särskilt som de är svåra att slå ihjäl). Att sätta en köttätande växt på de värst utsatta ställena kan göra stor skillnad. Den här butiken har en väldigt bra informationssida och drivs att kunnig personal.
Föreningen Sesam
Detta är sällskapet för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Deras rutiner för medlemsantagning är något märkliga; man kan betala när som helst och få klubbtidning + fröodlingsbok, men antagen kan man bara bli mellan 1:a Januari och 15:e April. Det kan ändå vara värt att gå med, dels för att man lär sig mycket om odling och kulturväxter, dels för att man får tillgång ett större utbud frön. Den är överkurs för parkettodlare - en skojig sådan.
Jordförbättring
Det jag går och väntar på är att någon ska komma på att tillverka och sälja lövmull i kommersiell skala här i Sverige. Torvmossar tar lång tid på sig att växa, och vi bryter förmodligen torvmull ur dem snabbare än de klarar att återhämta sig. Alltså har jag svårt för att köpa torv, trots att jag egentligen skulle behöva några skopor till min jordblandning. Lövmull sägs vara en fungerande ersättning, och jag skulle gärna vilja titta litet närmare på den. Tyvärr hittade jag ingen försäljare på mässan - däremot hittade jag
Cocosfiber.org
Den här produkten är gjord av kokosnötens ytterskal, ett skal vi sällan får se här i Sverige eftersom nötterna vi köper i butik har blivit skalade. På Sri Lanka och andra ställen med kokosodling har dessa blivit något av ett miljöproblem, eftersom de läggs i stora högar och kloggar igen naturen. Än så länge gör man alltså en välgärning genom att använda den här. Man använder den till odling ungefär som man använder torvmull, och om man har maskkompost går den att använda till bäddmaterial.
Jag har köpt två större briketter för odling i utekruka och fick också ett litet varuprov för odling inomhus. Ni får läsa om testresultaten här. Hemsidan jag länkar till tillhör ett företag som i huvudsak är grossist - jag återkommer när jag vet var privatpersoner kan handla.
Tre företag stod på mässan och sålde stenmjöl, som också är en produkt lämplig både för jordförbättring och maskkompost. När det gäller maskkomposten så behöver maskarna litet grus i magen för att bättre kunna smälta maten, och som jordförbättring tillför stenmjöl mineraler (surpris!).
Mineralkraft
Detta var visst det enda stenmjölsföretag jag tog papper ifrån. Ganska mager hemsida, men länkarna till artiklarna är roliga. (Vis av erfarenheterna från förra mässan köpte jag inte med mig en hink stenmjöl hem.)
Tekniska lösningar
Mini Happy Plants
Ta en mugg med gegga i och ställ den med öppningen mot jorden i krukan - sen behöver du varken vattna eller ge näring på trettio dagar. Låter bra, men jag är ändå skeptisk; muggarna är i plast, locken är av engångstyp tillverkad av aluminiumfolie. Två mycket resurskrävande icke förnyelsebara material används bara för att vi inte klarar av att gödsla i tid och sedan sätta en flaska med droppkork i jorden - alternativt använda en självvattnande kruka. Men, men; jag köpte en fyrpack, låt se vad en av tomaterna tycker om det hela.
Vertical Garden
Heh, deras design är väldigt långt från english cottage och den romantiska lantstil som jag föredrar. Det är till och med så att deras kannor påminner mig om nattvardskannan i Kista Kyrka; den såg ut som en större oljekanna i silver och hade ett så obekvämt handtag att alla anställda tänkte "Äntligen!" när den blev stulen.
Alldeles oavsett denna historia och mina personliga preferenser så är Vertical Gardens design snygg, och de säljer lådställningar för krukor som gör det möjligt att odla på höjden. Det som är riktigt intressant med dessa ställningar är att de står för sig själv; man behöver alltså inte skruva i väggarna om man ska använda dem. De passar bäst på balkong i och med att det inte finns plats för individuellt extraljus ovanför lådorna. Ett tips till folket på Vertical Garden: uppfinn en ställning med armaturer och ni har en humdinger för parkettodlare!
Wexthuset
Jag kom inte åt att prata med folket på Wexthuset den här gången, så jag vet fortfarande inte vad de menar exakt med "indoor gardening". Intressant för en parkettodlare är att de säljer armaturer för växtbelysning och produkter för hydrokulturer som är ekologiska. (Hydrokultur bedrivs med fördel inomhus.) Ta en titt på hemsidans avdelning för "Tips och inspiration", där finns bland annat en bra artikel om tilläggsbelysning.
Intressanta föreningar
Detta är ett axplock. Jag hade kunnat ruinera mig på medlemsskap, så här gör jag en sträng gallring.
Riksförbundet Svensk Trädgård
Trots att man sysslar med utomhusträdgårdar är det här ett förbund också för parkettodlare. Artiklarna i medlemstidningen skrivs av mycket kunnigt folk, är faktarika och avhandlar allt mellan himmel och jord som har med odling att göra. Ett mycket värdefullt medlemsskap - även om man nöjer sig med att läsa tidningen.
FOBO
Förbundet organisk-biologisk odling. Hemsidan har en bra länksamlingen och föreningen bjuder generöst på många informativa artiklar om sin variant av miljövänlig odling. Trodde du att det bara fanns en sort så bör du tänka om nu, men trösta dig med att den ena metoden inte nödvändigtvis behöver utesluta den andra. FOBOs filosofi (bland annat) går ut på att låta jordens och växternas eget liv (dvs. rötter och maskar) luckra och ge näring. Växtföljd och respekt för husdjur är stora nummer. Värdefull organisation för parkettodlare på så vis att man får djupare kunskap i ekologisk odling.
Föreningen Sesam
Presenteras närmare högre upp. Jobbar genom odling för att bevara svenska kulturväxter.
Övrigt
Buxus
Webshop som säljer romantiska och fullt användbara trädgårdsprylar. Deras kombinerade ph- ljus- och fuktighetsmätare är lättanvänd om än något svår att läsa av. Det är dock den enda sådan jag hittat till överkomligt pris, och det är onekligen en pryl man har nytta av när man gått ner sig i parkettodlarträsket. Eftersom de bara hade ett visningsex kunde jag inte kolla hur pass tillförlitlig den är, jag fick nöja mig med försäljarens försäkringar om att den är bra.
Buxus säljer också glasklockor för förkultivering, om man nu skulle vilja ha en. Min egen har ju utvecklats till denna bloggs diva :).
El-torken Karl-Johan
Jag har funderat i många år på en sån här, och den såldes på mässan. Jag köpte aldrig någon eftersom jag inte riktigt kunde komma på vad en parkettodlare ska ha den till. Den är för all del bra till att torka överskottet med örter som man drar på sig, så kanske att jag skickar efter en någon gång i framtiden.
Vårsta Diakonigårds Klosterträdgård
Jag tror att klosterträdgårdar är på uppsegling som nästa trend (den just nu rådande religiösa trenden är buddha). Vårsta Diakonigård har då flera skäl att vilja anlägga en; som rehabträdgård för långtidssjukskrivna, som anknytning till traditionerna och för att det kommer att bli en riktigt fin trädgård. Det här projektet är väl värt att hålla ögonen på.
Funderingar
Trender ja... Enligt alla tidningar är pelargoner den senaste trädgårdstrenden, men det missade jag totalt. Kanske är jag inte så trendkänslig av mig. Det jag däremot tyckte mig se är att det blivit mer miljövänlighet bland utställare och försäljare. Återbruk var också temat för mässan, även om jag tror att ökningen skulle ha kommit ändå. En annan trend är att det blivit mer möbler och mindre växter i trädgården - bland annat ställde Moderådet upp med en monter som hette "Moderådets lilla svarta" - inte mycket trädgård i den, de många blommorna till trots.
Blandade givar var det också på balkongutställningen. Det jag vill ha ut av en sådan är inspiration för min egen betonghylla, idéer jag faktiskt kan utgå ifrån. I år kallades tävlingen "balkonger och terasser", vilket kanske ska tjäna som en brasklapp för de utställare som gjort möbleringar som var alldeles för tunga. En zenträdgård är trevlig, men när man inte får ha mer än 100kg per kvaderatmeter så täcker man knappast sin balkong med ett tjockt lager grus och sätter dit ett träd (eller ett vattenfall över en stenkub).
Många av "balkongerna" var också större än de flesta balkonger och terasser som finns idag. Jag har en stor balkong, den är på ca åtta kvaderatmeter, grannen på bottenvåningen har en terass som är marginellt större. Det finns större fasciliteter på modernare hus, men med tanke på att mitt är byggt sent åttiotal så är de husen få. Mässans balkonger var dock i många fall minst femton kvaderat. Då börjar man undra; vilket värde har den där tävlingen egentligen, när utställarna varken följer format eller förutsättningar hos en riktig balkong?
De balkonger jag riktigt gillade var Inspiras som både hade format och möblering som går att använda på en balkong, Rosies, som visserligen var stor, men som både var romantisk och hade lätta saker som man kan använda i verkliga livet. "OS 2008" som Blomsterfrämjandet byggt upp kan jag inte påstå att jag tyckte var snygg, men det var skoj att se tulpaner och andra lökväxter planterade i fotbollsskor och gamla fotbollar - en idé som ju går att använda även av oss vanliga dödliga. Jag önskar folk vågade ta ut svängarna mer!
Det häftigaste var för övrigt Garden Aquaticas vatteninstallation - en sån ska jag ha när jag blir stor.
2 comments:
Det är bara att konstatera igen, du är suverän. Bra jobbat. Jag lutar mig tillbaks i fåtöljen och läser...
Tack! Nu får jag alldeles skära öron...
Post a Comment