Tuesday, March 04, 2008

Säg nej till droger!

Jag är emot droger och droganvändning. Att säga det här på bloggen är lika mycket en varudeklaration som ett sätt att agitera. Det kan nog spara mig och andra ett och annat pinsamt ögonblick om jag är öppen med vad jag tycker. Jag ser framför mig hur jag träffar en trevlig människa i något odlingssammanhang, hur vi kommer väldigt bra överens ända tills det visar sig att hon/han mestadels odlar cannabis, och dessutom förutsätter att jag ska tycka att det är jättebra. Eftersom jag mestadels är en blyg och artig människa som är ytterst känslig för vad andra tycker om mig (jag vet att det inte alltid märks - man blir modigare i cyberspace), kommer jag ha mycket svårt att ta mig ur den situationen. Då är det lika bra att säga som det är från början.

Förra veckan satte jag mig ner och tittade på en brittisk dokumentär som handlade om den rankning ett foskarlag gjort av de tjugo farligaste drogerna. Mycket intressant må jag säga - särskilt eftersom de tagit med även lagliga droger. Det borde stämma till eftertanke att alkohol och tobak rankades som farligare än cannabis (jag är inte förvånad). Å andra sidan kom cannabis inte långt ifrån tobak, den låg på elfte plats medan tobak kom på nionde.

Det alkohol och tobak bevisar är att en drog inte blir mindre farlig bara för att den är laglig. Den blir kanske inte ens lättare att hantera - man slipper bara smyga med den. Inte för att de jag känner som röker cannabis någonsin har smugit med det, men de har inte heller stått och rökt en joint offentligt. En drog som är olaglig får begränsad tillgänglighet; man kan oftast inte köpa den på impuls och man måste veta vem man ska vända sig till - en information som kan vara svår att få tag på. Det är inte direkt som att köpa choklad.

Jag säger choklad med avsikt. Man kan bli beroende av något så skenbart harmlöst; kakao innehåller nämligen theobromin och koffein. Jag saknade också koffeinet i dokumentären, dels för att det ämnet har visat sig få höga poäng i spindeltester (man ger en spindel litet substans och ser om det kan spinna ett nät - en spindel på koffein spinner snabbt, men den kan inte spinna i nätmönster utan det blir mest ett virrvarr av rutor), dels för att det är en ännu vanligare drog än tobak.

Oavsett lagligheten är det viktigaste att vi börjar lyssna på den information som redan finns. Det är gamla nyheter att koffein*, alkohol, cannabis och tobak är farliga - vilket även gäller heroin (nummer ett på listan) och kokain (nummer två på listan och en populär partydrog). Kruxet är måhända att den goda effekten (ruset) kommer direkt medan de dåliga effekterna smyger sig på - långsamt. När man väl märker dem är det oftast försent, antingen är kroppen ohjälpligt skadad, eller så är man fast och kommer att förvärra situationen genom att fortsätta använda den drog man nu förälskat sig i.

Odla riktiga grönsaker hemma, det är mycket godare!

***

*Det är inte ovanligt att folk skaffar sig "kaffedarr" genom att dricka några starka koppar kaffe för mycket, och man kan 'supa ihjäl sig' på espresso. Själv börjar jag lukta illa, så det är helt enkelt fåfängan som håller mig från kaffe och te. Choklad äter jag dock.

5 comments:

cS said...

Absolut nej till droger. Kanske inte hela listan, förstås. Kaffe och någon gång en öl :-) Har nu hållt upp och röka (cigaretter) i snart ett halvår. Längtan finns kvar....

Rosengeranium said...

Allting är bra med måtta :-) Fast cigaretterna är knepiga - jag håller tummarna för dig!

Joppe said...

Jag är ganska liberal får jag säga. Man dör ju hur som helst. Minns Rektor Henriksson analys från mitt inlägg "Tips för framgång". Den där dokumentären verkar vettig. En person på mitt jobb pratade en massa om den häromdagen.

Rosengeranium said...

Heh, jag skriver nog litet mer rabiat än jag egentligen är (det är ju inte direkt så att jag rycker nubben ur handen på folk). Fast ett liv med leverskador, lungemfysem eller psykos inte heller är så roligt, så det kan vara bra att begränsa sig.

ängel said...

Jag håller med dig fullkomligt! Det är få jag har stött på som reagerar mot koffein-missbruk. Men hur sjukt är det inte med människor som inte kan leva sina liv innan dem fått sin fix på morgonen? Även än substansen är socialt accepterad. Jag har hackad på mången gång för att jag inte vill hålla mig vaken på föreläsningar med sådana medel. Ibland är samhället bra skruvat!