Wednesday, March 26, 2008

Möjligheter för alla


Danskt koloniområde som är väldigt likt det där jag tillbringade mina barndoms somrar. Fotot är taget av Maltesen, du hittar hans flickr-profil och fler av hans bilder här.


En av orsakerna till att jag gör det här experimentet är att jag vill att alla ska ha möjlighet att leva miljövänligt. Jag vet inte hur många gånger jag har hört eller läst meningen
"Jag tror att folk är beredda att lägga ut litet extra pengar på att vara miljövänliga."
Detta görs sedan till ett argument för att höja priset på allt från ekomjölk till bostäder.

Själv tillhör jag den kategorin människor som länge inte hade råd med att dricka saft istället för mjölk till maten* (när jag räknade ut skillnaden kostade saften ca 1,80:-/liter och mjölken ca 6:-/liter). Jag har inte haft svårt att se nackdelarna med ovanstående resonemang; man gör miljövänligt liv till en hobby och en lyxpryl. De människor som vill lägga sina pengar och sin tid på någon annan hobby, eller som inte har råd lämnas krasst utanför. Idag när vi ser effekterna av den globala uppvärmningen är det knappast en attityd som är bra. Vi måste göra miljövänlighet så lätt och billig som möjligt.

Att ha en kolonilott eller en kolonistuga är en hobby - det går inte att komma ifrån. De tar den tiden man skulle ha lagt på frimärken, medeltidsföreningen eller akvariefiskar. Å andra sidan är det ett billigt sätt att få tag på närodlade grönsaker. Vanligtvis är det kommunen som arrenderar ut mark till en koloniförening (sedan hyr dess medlemmar en lott mot en liten peng), vilket är ett klokt sätt att se till att invånarna får motion och mat. Man behöver inte bo i Afrika för att en jordlott ska göra märkbar skillnad i hushållskassan.

När jag skriver den här posten planerar Stockholms kommun att höja arrendena både för kolonilotter och kolonistugor - och det är inga dåliga höjningar heller, 100% höjning för lotterna och 500 - 600% för stugorna. Jag misstänker att man behöver pengar till kommunkassan och letar en enkel inkomst (jag har suttit i politiken), men man kommer förmodligen att skaffa sig utgifter som är högre än de summor man får in genom att miljön och kommuninvånarnas hälsa försämras.

Snart kommer större delen av jordens befolkning att bo i städer. Det är bråttom att göra dem till så miljövänliga ställen som möjligt. Därför tycker jag att kolonirörelsen, oavsett att den är ganska gammal, är en framtidsrörelse värd att stödjas. Har man ingen egen lott eller stuga kan man alltid börja med att skriva på listan ilskna kolonimänniskor i Stockholm har skapat.

*Det låter kanske som ett konstigt val, men bland oss som var fattiga var det ett vanligt knep för att få någon annan dryck än vatten till maten. Knappast nyttigt, men när priskillnaden är 200% och månadens budget för mat, kläder och sanitetsvaror är femhundra kronor styrs valet av plånboken.

2 comments:

cS said...

Kan bara hålla med dig. Jag tror också att man, på detta vis, kan slå undan benen för alla de vanliga barnfamiljer som inte har råd med sommarstugor eller dyra utlandsresor. Minns när man la ner ett område i Lund. Alla de gamla som inte orkade kämpa. De bara gav upp. Området stod sedan orört i över tio år :-(

Rosengeranium said...

Det är verkligen sorgligt!