Wednesday, March 19, 2008

Nytt ljus! Ny jord?


Sedan jag fått upp lysrören har mina plantor börjat växa igen. Det är märkligt hur litet ljus kan göra så mycket; alla frön jag sådde i februari stannade bokstavligen i växten mellan att de kommit upp till att de fick sina lampor. Nu har både algersallaten och bladamaranten tuffat till sig betydligt, samma sak med örterna och tomatplantorna trivs så man nästan blir rädd. Undantaget är morötterna och sallatslöken, så frågan är om jag inte får rensa ut dem i förtid för att ge plats åt bättre grödor. Vanligtvis är jag sentimental med mina plantor, men nu har jag så mycket annat skoj i krukorna att det är ett lätt val.

Jag måste också bättra på min jord avsevärt. Fortfarande dras jag med den billiga såjorden som kakar ihop sig till cement så fort den torkar. Jag trodde att jag hade gjort mig av med den, men en 'nypkoll' i krukorna avslöjar hur hård jorden är. Det finns bättre jord i mina skåp – jag har bara inte steriliserat den än. Börjar bli dags nu så att jag kan blanda in den i min allmäna blandning. Ska bli intressant att se om det ger samma effekt som uppsättningen av lysrören.

4 comments:

cS said...

Ja, låt ljuset flöda. Är inte inhandlad jord redan steriliserad? Varför gör du det? Har jag missat något?

Rosengeranium said...

Just den här jorden är redan använd en gång och kan bära på sjukdomar. Jag återanvänder all min jord, så jag bränner regelbundet jordkokor i ugn.

cS said...

Aha, då förstår jag. Brända jordens taktik ;.). Jag lägger begagnad jord i Lotten, blandar med kompost och gödsel, sedan fixar det sig. Använd jord har ju knappt någon näring i sig. Hur fixar du det? Näringssubstrat? Riktig gödsel?

Rosengeranium said...

Näringssubstrat för tillfället, maskkompost i framtiden.