Thursday, May 22, 2008

Vikten av att välja rätt frön


Det första den som vill odla jättegrönsaker ska göra är att skaffa frön till jättegrönsaker (jodå - det finns). Samma sak gäller för inomhusodlare, fast där bör man leta efter fröpåsar med påskriften "passar i kruka" eller "miniatyr" (OBS, den sistnämnda frasen är relativ; ett redwoodträd i miniatyr är fortfarande stort som en vanlig tall). Ska sanningen fram syndar jag mot detta både nu och då, men jag säger ändå att det är ett råd som man ska till sig.

Varför ser ni om ni tittar på kortet ovan. Mina körsbärstomater är barn av kommersiellt odlade plantor - som ni kanske minns tog jag fröna ur en ekologisk tomat jag inhandlat på Coop. I kommersiell odling är det en fördel med höga plantor, för man har bra växthus och tillgång till folk som är beredda att balansera på stegar under skörden. Inomhus i en vanlig lägenhet är dessa egenskaper litet knepiga. Jag har tur att jag har ett rum med dubbel takhöjd, för mina plantor är nu 140 respektiva 150 centimeter höga.

Så jag är ledsen mina plantor! Ni kommer inte att bli föräldrar till några nya generationer inomhustomater. Nästa omgång kommer att vara 'Tiny Tim'.

4 comments:

Joppe said...

Mina Tiny Tims är bara 15 cm...

Rosengeranium said...

Låter underbart mina öron. Tur att jag redan har fröna hemma.

Annika said...

Oh, men de var ju så fina! Jag gillar stora växter, med din takhöjd skulle jag försöka odla träd...

Rosengeranium said...

Heh, jodå jag har funderat på citrusträd av olika former - eller varför inte kakao, chokoholist som jag är :)