Monday, May 12, 2008

Nu är mina tomater glada på riktigt


Jag har tagit bort burkarna med "Mini happy plant" från tomaterna. Det fanns inte en chans att den blandningen kunde avge så mycket vatten som växterna behöver. Istället har jag använt ett gammalt känt recept; man borrar hål i korken på en petflaska, fyller flaskan med vatten och kör ned den med korken före i blomkrukan. Hålet i korken gör att vattnet rinner ut i lagom takt, och växterna kan dricka så mycket de behöver. Det sa faktiskt "slurp, slurp" i flaskorna när solen låg på som varmast...

Nu slipper jag vakna några minuter försent och upptäcka att båda tomatplantorna slokar som om de vore räddningslöst förlorade. Jag kommer inte att kunna återuppliva dem hur många gånger som helst, och upprepad vattenbrist är stressande (vilket kan göra grönsaker beska). Nu kommer det att bli intressant att se hur ofta jag behöver fylla på flaskorna - hittills har det gått en flaska vatten per planta och dygn.

5 comments:

cS said...

Bra idé. Törstiga är dom, tomatplantorna. I mitt växthus borde jag ha en badpol....

Helena said...

Jag håller också på att testa. Köpte en speciell "pip" på Jula som passar till läskflaskor. Hittills har de runnit tomma nästan omgående, måste jorden vara väldigt fuktig för att inte allt ska rinna ut på en gång?

Rosengeranium said...

Cs: Heh, det var ett bra argument för att ha badpool i växthuset. Mitt eget - att ha pool för att kunna odla lotus - faller inte i god jord hos maken, ens i teorin...

Helena: Jag är inte säker, det kan helt enkelt vara så att dina tomater behöver just så mycket vatten och dricker upp allt med en gång. Hos mina plantor försvinner olika mycket vatten beroende på hur pass mycket sol de får om dagarna, så jag är böjd att tro att törsten styr.

Själv försöker jag blöta igenom jorden innan jag sticker ner flaskan, men det är inte alltid jag kommer ihåg det, och skillnaden har varit liten mellan vattnad och ovattnad jord. Däremot rinner det snabbare hos den flaska som fått ett mellanrum mellan jorden och halsen.

Annika said...

Jag har hört att det är bra för de flesta växter att torka mellan vattningarna och att flaskvattning bara funkar på semester någon vecka. Är tomater ett undantag eller har jag hört hel fel?

Rosengeranium said...

Annika: Både och så långt jag kan säga. Tumregeln är att jord som ständigt är våt är en bra grogrund för svampar och andra sjukdomar, så genom att låta jorden torka ut ibland håller man undan dessa hot. Samtidigt finns det växter som är väldigt törstiga (hemtrevnad tex.) eller som är vana att leva i sankmark (köttätande växter), och de ska naturligtvis ha annan behandling.

Tomater tillhör den törstiga kategorin. För att de ändå ska få luft kring rötterna (ett annat sätt att undvika svamp och andra otrevligheter) använder jag terracottakrukor som är porösa. Flaskmetoden används även på frilandstomater fö.