Thursday, January 22, 2009

Nattjord

Låt oss börja med det basala; bajs innehåller alltid smitta. Det är via bajset som kroppens bakterier kommer ut, och i tarmen finns dessutom en massa andra bakterier som gör ett bra jobb där - men bara där. Den mest kända är E. coli, den brukar myndigheterna jaga i våra badvatten varje sommar, och om det finns för mycket stängs hela stranden av. E. coli orsakar nämligen infektioner när den hamnar på andra ställen i kroppen - vilket den gör om man får en kallsup.

För att komma ifrån smittan kan man låta bajset "brinna" dvs. man varmkomposterar den i några månader så en del av innehållet bryts ner. Under den tiden stiger temperaturen i högen till ca 60¤C (eller mer) vilket dödar de flesta bakterier. Vill man vara på den säkra sidan använder man bajs som efterkomposterats i en vanlig kompost - och då tar hela processen ungefär ett år.

Detta hindrar inte användningen av bajs som gödsel. Faktum är att det finns en uppsjö av olika bajs man kan använda, alla med litet olika egenskaper beroende på källa. De flesta av dem är inte lika näringsrika som urin, men har den fördelen att de tillför mullämnen till jorden.

Stallgödsel (häst, ko, får gris)


Kan användas färsk, men bör inte komma i närheten av ätliga delar (hästar, kor, får och grisar bär också på E. coli). Vanligtvis använder man brunnen eller dubbelkomposterad stallgödsel, det luktar mindre. Färsk gödsel kan användas om man vill göra en varmbänk för att förlänga säsongen för utomhusgödsel. För inomhusodlare är stallgödsel mindre intressant; den levereras ofta i stora säckar eller med lastbil, vilket gör att man får en större mängd än man behöver.

Billigaste sättet att komma över stallgödsel är att leta reda på närmsta ridskola eller travbana - de blir ofta glada över att bli av med skiten. Du kan behöva plocka skräp ur högen du får, men annars är det bra kvalitet på varan.

Guano/hönsgödsel (fågel)


Innehåller mycket kväve och kan behöva kompletteras med något kaliumrikt (tex. aska). Bryts ner snabbt och används om man behöver övergöda något eller vill ge växterna snabbmat. Det här kan man köpa pelleterat på större blombutiker och går att använda inomhus av de parkettodlare som har blivit riktigt avancerade med sina jordblandningar. (Jag hör inte dit, men gamla blomtanter har använder det då och då - jag är impad.)

Kattbajs VARNING, TOXOPLASMOS!


När man har en kattlåda kan det vara frestande att plocka pluttarna ur den för användning till gödning, men det ska man inte göra. Katter bär på en parasit som heter toxoplasmos och som kan ge spontanaborter hos gravida, ögonskador i vuxen ålder hos foster som blivit smittade och överlevt, och hos vuxna smittade kan den ge hjärninflammation om immunförsvaret är nedsatt. Bryter infektionen ut måste man ha specialisthjälp, det finns inga enkla mediciner. (Även vilda djur kan drabbas av toxoplasmos, bland annat får uttrar något som liknar ett konstant epilepsianfall. I det fallet har parasiten kommit ut i deras vatten via dåliga toalettavlopp där folk spolat ner det de tömt ur kattlådan.)

Låt alltså bli att använda kattbajs och lägg det inte heller i din kompost.

(Om du har kommunal kompostering som tillåter kattbajs kan det bero på att man rötar komposten till biobränsle. Personligen skulle jag inte lägga kattbajs i komposten ens då, men det är ju jag...)

Människobajs


Jodå, man kan använda sina egna (och andras) produkter, men man ska vara extra noga med smittförebyggande åtgärder - smittorna som finns i dem fungerar alla på människa. När man använder djurbajs missar man en del eftersom de bakterierna bara fungerar på värddjuret. Då man inte har den säkerheten med människobajs kräver många kommuner dubbelkompostering av produkten ur komposterande toaletter för att de ska tillåta en installation.

Är det svårt?


Jag har pratat mycket om smitta och kompostering av olika slag. Det kan verka som ett jätteföretag att använda bajs. Faktum är att det är lätt. Det man behöver är tålamod och gott om plats. Jag har vänner som har en komposterande toalett; när byttan är full tar de ut den bakom huset, häller i litet jord för att starta processen och skruvar på ett lock. Sedan får byttan stå där i ett halvår medan microlivet från jorden gör sitt jobb. Enkelt, eller hur? Vill man dubbelkompostera tömmer man sedan byttan i sin kompost (jag antar att det är bra att varva med annat material om man har en liten kompost) och låter den mogna där.

Stallgödsel har man bara i en hög och låter det ligga, men man ska se till att lägga den på oöm plats.

Och så till sist...

Maskbajs


Maskbajs är nog det ideala för parkettodlare. För att vara bajs är det förvånansvärt smittfritt, och det är lätt att hålla värddjuren hemma. Det luktar jord och håller vatten bra. En maskkompost producerar också lagom mängder för blomkrukorna, medan det kan vara svårt att få tillräckliga mängder för ett utomhusland. Detta är mitt första val för inomhusodling. Skaffa maskkompost ;)

7 comments:

Anonymous said...

Mycket intressant läsning! Du är väldigt påläst och förklarar enkelt. Jag har läst på en del själv eftersom jag ska börja kompostera bajset från min sommarstugas utedass (urinet separerar jag och vattnar med). Just nu har jag fastnat på valet av kompostbehållare. Finns oväntat många som är korkat konstruerade. Ser du någon smart så hojta! Kommer nog sluta med att jag försöker konstruera en egen (med hjälp av sambon...)

Rosengeranium said...

Hm, jag kan ju kolla upp vad mina toakomposterande kompisar använder. Deras "tron" har alltid slagit mig som enkel och bra. Återkommer om saken.

Anonymous said...

en liten parentes bara, om någon nu skulle gå och plocka hästskit ur gödselstan, gör det bara om du vet vem som har hästen/hästarna och etthu8ndra procent säker på vad hästarna äter och får i sig. Är du inte försiktig så kommer hästbajset innehålla rester av medicin, hormoner som produceras under dräktighet, olika näringstillskott för häst t ex magnesium och järn, olika typer av parasiter som är överförbara till människa som t ex blodmask, rost från vattenskålar etc (enormt mycket vanligare än man tror). Så snälla, gå inte bara till valfritt stall och tro att all hästskit är bra hästskit, var försiktiga.

Rosengeranium said...

Kan bara instämma. Man ska vara försiktig med skit - skulle har varit noggrannare med att skriva att man måste fråga först.

Anonymous said...

Kattbajs är verkligen en plåga i rabatterna kan jag berätta.. Min makes katt har INTE fattat att det finns bättre ställen än min rabatt att använda som toalett.. Hon ha tagit dör på många växter för det verkar vara MYCKET starka saker hon får ur sig.. Som tur är har hon valt ETT hörn, men det ser inget vidare ut.. Men trots att jag la dit en spånskiva i ett halvår efter att jag sanerat förra hösten och sedan bytte jord och planterade nya blommor förra våren så återvänd hon dit nu i höstas iallafall.... Instämmer som farmaceut i försiktighet med hästgödsel pga att många läkemedel inte bryts ned ordentligt, vanligt förekommande maskmedel bryts inte ned alls!! Det gäller även en endel parasitmedel för nötkreatur, de är livaktiga i flera år!!

Rosengeranium said...

Urin är väldigt starkt om det inte späds ut, även människourin kan bränna mindre träd till döds. Bra att höra om maskmedlen, hade ingen aning om att de var så stabila. Det förklarar varför ekologisk odling och köttuppfödning (man kombinerar oftast) har såna krumbukter för sig för att undvika parasitmediciner.

Rosengeranium said...

Just det; katter kissar på samma ställe som de bajsar, därav orden om urin ovan. Jag är inte riktigt vaken idag :)