Thursday, January 08, 2009

Vad jag gjorde på lovet

Inte mycket egentligen. I stort sett barrikaderade vi oss hemma med en massa julmat och åt oss ut. Eftersom Uppsala för ovanlighetens skull har fått ett tunt snölager har vi tagit parkettsonen ut på pulkatur några dagar i rad, men annars har vi koncentrerat oss på att vila. Julen är en bra tid för sånt.

Helt har jag inte släppt parkettodlandet. Jag gjorde en beställning på Impecta för att komplettera mitt fröbibliotek, och kanske var jag dum som klickade runt på deras hemsida utan att ha planerat vad jag skulle ha först. Enligt mina anteckningar har jag beställt två olika sorters melonfrön, nakenfröpumpa, björnbär och en kålsort som växer upp till en tvåmeters ”palm”. Inget av det där tror jag växer speciellt bra inomhus, men jag har ju mina lotter - och kniven på strupen att verkligen få till de där högbäddarna.

I år gjorde jag det lätt för parkettmaken och önskade bara en sak ”Klosterträdgårdar Himmelska platser på jorden” av Lena Israelsson. Jodå, jag fick den också, och läste ut den på Julafton. Sedan epostade jag författarinnan och tackade för en trevlig bok. Men den är farlig på vissa vis - jag kommer att ta en egen bloggpost för att berätta varför. Tills dess kan ni ju köpa den själva, den är klart rekommendabel.

Som ni kanske förstått har jag också införskaffat bokashi. Äntligen! Jag har en snäll svärmor som ger barn, svärdöttrar och barnbarn varsinn rejäl slant i julklapp, och den gick snabbt, snabbt till svenska bokashileverantören. I epostbekräftelsen stod det
”Är det du som skriver bloggen Parkettodlaren?”
vilket fick mig att känna mig som en celebritet för några minuter. Bokashipaketet hämtade jag ut igår och har nu både maskar och mikrober som äter upp våra rester. Det går ingen julmat i bunkarna, dock, vi hann äta upp den innan vi tröttnade.

***Eftersom mitt enda nyårslöfte var att Hålla Mig Till Planen, har jag steriliserat jord idag. På det viset prickar jag av ännu en punkt på den lista som jag gjorde innan Jul, tillsammans med punkten för att beställa frö. Nu har jag bara de här kvar:


  • Blanda ny jord (jay för att ha egen maskgödning!)
  • Plantera om såddlingar
  • Köpa fönsterbrädor, konsoller, armaturer, kedjor och lysrör
  • Måla fönsterbrädor
  • Sätta upp fönsterbrädorna och tilläggsljuset
  • Flytta undan högen med lastpallar under fönstret i arbetsrummet (Ja, vadå då? Jag slår vad om att ni också har något konstigt i era hem!)
  • Placera ut de omplanterade växterna

5 comments:

Mariaberg said...

Ja ha, hej på dig.
Det är Annika Tinglöf som sammanfört oss. Jag skriver oftas på min blogspot adress och det är inte bara om trädgård.

Hur går det med grönskasodlandet - blir ni självförsörjande?
I köpenhamn finns det jätte bra "parkettodlare att besöka".
MB

Njut i din trädgård said...

Nu har jag hittat hit, via Mariaberg. Spännande blogg att följa. Jag gick in på Bokashis hemsida och läste lite efter att jag läst ditt inlägg. Urbra! Hur funkar det, hur gör man? En stor del av min släkt bor i Österrike, där är det lag på att kompostera så varje hushåll har ju hinkar som man tömmer utanför bostaden, precis som vi tömmer tidningar. Har funnits så länge jag kan minnas - förstår inte varför det inte införs i Sverige???

Rosengeranium said...

Hej på er båda två! Välkomna (och tack till AnnikaT).

Just nu odlar jag ganska litet inomhus, men när jag sätter upp min första levande vägg kommer vi nog att få ganska mycket grönt - kanske till och med tillräckligt för att försörja oss enbart på den.

Vi har sådan kompostinsamling här i Uppsala. Det vi lägger i tunnorna rötas till biogas för stadstrafiken - 40% av stadsbussarna går på sådant bränsle och man satsar på att komma upp i 100%.

morsan said...

Hej!

Jag har hittat din blogg och njuter av den bit för bit. Läste om adoptionskampanjen för plantskolor och har nu adopterat min favorit, Trädgår'n i Söderfors. Titta gärna in hos mig. Jag skriver inte bara om odling.

Hälsningar "Morsan"

Rosengeranium said...

Vad kul att du adopterar! Trädgår'n i Söderfors är dessutom så nära att jag kan besöka den (och där kved min plånbok).

Tittar så gärna in på bloggen. Den är fin med det nya utseendet.