Tuesday, February 05, 2008

Vatten och torka


Nu har hälften av de frön jag sått kommit upp. Tyvärr slarvade jag med ventileringen i odlingsklockan, så där har krukorna möglat. Det är nog inte bra, men jag gör inga drastiska åtgärder. Förra gången fick jag panik och tog av skyddet - varpå alla småplantor dog. Efter att ha tänkt över händelsen tror jag att en kombinerad vatten- och ljusbrist blev deras bane. Jag har tagit ner en skrivbordslampa åt de nya plantorna, och pallat upp odlingsklockan på tändstickor. Låt se hur långt det räcker.

Jordmandeln har återhämtat sig i den ena av de två lådor jag sådde om, och det börjar bli dags att klippa ner den. Gräsklippet tänkte jag torka för att spara som bottentäcke i maskkomposten, men hur gör man det när man inte har tillgång till torkollor? För allt ska gå bra måste gräset hänga luftigt, och som tur är måste jag inte ta hänsyn till innehållet på samma sätt som med örter. (Ni vet väl om att örter ska torkas mörkt för att behålla färg och aktiva ämnen?) Det slog mig att en tvättpåse för fintvätt är luftig och enkel att hänga upp. Den ser kanske inte romantisk ut men jag hänger in den på mitt arbetsrum. Där kommer jag inte att titta på den så ofta (jag sitter nämligen och jobbar i biblioteket...).

Nästa inköp till 'trädgården' blir varken frön eller torkollor. Det blir köttätande växter. Vi har tröttnat ordentligt på blomflugorna.

***Lista på växter som kommit upp, i kronologisk ordning


  • Kyona Mizunakål (under påse) uppk. 080202, efter fyra dagar
  • Bladamarant 'Calalo Red' (under påse) 080203, efter fem dagar
  • Basilika 'Genovese' (i odlingsklocka) 080203, efter fem dagar
  • Buskkrasse 'Alaska' (under påse) 080205, efter sju dagar
  • Salvia (i odlingsklocka) 080205, efter sju dagar.

4 comments:

Annika said...

Tokfin klocka, var hittar man en sådan?

Rosengeranium said...

Den jag har är utrangerad från Kemiska Institutionen på Uppsala Universitet (det var därför jag hade råd med en så stor, diam27cm...).

Man kan dock köpa en liknande klocka (diam 18cm) med fat i betong och porslin från www.buxus.se (titta under "förkultivering" om den inte finns på förstasidan).

Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutiks webshop http://www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/
säljer "Victoriaklockor", dvs. liknande klockor i plast. De har fördelen av att vara billiga och ha ventileringshål i toppen. Ser snygga ut också.

Du hittar dem under 'tillbehör' (i vänsterspalten) -> 'odling'.

Spring said...

Se till att handla effektiva köttätare då en del av dessa kräver mycket mer jobb än vad det kan vara värt. Att vattna med destilerat vatten kanske inte låter så där jättejobbigt - kanske rentav nöjsamt - men låt det gå några månader och plötsligt har det blivit en börda.

Bara ett tips

/ Johan

Rosengeranium said...

Tack för tipset! Ska genast ta reda på vilka köttätare som är effektiva. Jag har fördelen att ha en make som jobbar med kemi, så att få tag på destvatten är inte svårt - om nu köttisarna inte skulle trivas med torktumlarvatten som resten av trädgårdarna får.