Friday, March 30, 2007

Hur man gör en självvattnande kruka


När man är lika tankspridd som en universitetsprofessor får man vara glad om man kommer ihåg att vattna en gång i månaden. Självvattnande krukor har räddat många plantor i vårt hem. Men de är dyra, särskilt i de storlekar som jag behöver. Alltså har jag börjat göra egna.

Detta behövs.

Plastback (här använder jag plastlådan FLAJ från IKEA)
Lecakulor
Nylonväv eller nylontyll
Plaströr
Jord

Kolla upp att underlaget tål stora tyngder innan du ställer ut alltför många självvattnande krukor på det. En kruka av den sort som tillverkas här nedan väger tjugo kilo.1 Börja med att hälla ett lager lecakulor i botten på backen. Det ska vara minst sju centimeter tjockt. Gräv en grop i mitten så att en del av jorden kommer att hamna i vattentanken. Denna del fungerar som veke och suger upp vattnet till resten av mullen.2 Kapa plaströret i lagom längd och såga upp en "port" i ena änden, detta för att vattnet lättare ska kunna rinna ut i tanken. Lagom längd är när röret når från botten upp till eller en centimeter ovanför kanten på krukan.3 Ställ röret med portänden nedåt i lecaculorna så att det står rätt upp, i närheten av backens hörn är bra, då förlorar du minst odlingsutrymme. Det gör ingenting om det råkar hamna några kulor inuti.4 Ta en bit nylonväv och täck lecakulorna och sidorna på backen med den. Den förhindrar att jorden trillar ner bland kulorna och ska vara gles nog att släppa igenom vatten. Du behöver inte sy väven i någon speciell form, det räcker med att klippa till en generös fyrkant ungefärligt anpassad efter backen.För att få röret att passa in i väven klipper du ett långt snitt i ena hörnet på fyrkanten och slår snibbarna kring röret.

Anledningen till att du ska ta nylonväv är att du kan ha maskägg i jorden. Dessa kläcks och blir till maskar - vilket egentligen inte är så tokigt, men de tenderar till att äta upp naturmaterial. (Och nej, du behöver inte använda lika flashigt tyg som jag gör på bilderna - det är min gamla brudslöja som nu fått ett högre ändamål. Vanligtvis använder jag brun nylontyll.)5 Fyll nu på med jord. Ta det försiktigt i början så att du inte välter röret, när det väl är stabiliserat är det bara att ösa på. Låt jordytan stanna ca två centimeter under backens kant så att du slipper jord som smiter över kanten.Fördelen med att använda en halvgenomskinlig plastback som jag gjort är att du ser hur mycket vatten som finns i. I den här backen rymmer magasinet ungefär två och en halv liter, vilket betyder att du kommer att vattna ungefär två gånger i veckan när det är soligt.

Grattis! Nu har du en självvattnande kruka!

4 comments:

Lindas trädgårdsblogg said...

Genialt! Vilken bra blogg du har! Måste studeras närmare :-)

Rosengeranium said...

Tack! Nu blir jag så smickrad att örsnibbarna blir alldeles rosa... :-)

Henke said...

ja nu är väl kanske det här inlägget inte så nytt men trots detta! en fin guide och jag lyckades göra det så lätt så lätt..
Har dock kört med vanlig kruka för inomhusbruk men det gick juh lika bra det!

tackar så hemskt mkt för inlägget!

Rosengeranium said...

Ingen orsak! Kul att jag kunde hjälpa till!