Friday, February 27, 2009

En titt i den gröna boken 090227


Sååååå, vad har jag gjort på sistone? Bläddra, bläddra, bläddra... ahA!

Jag har rekonstruerat alla mina odlingar. När jag skriver det här inser jag att det är mycket jobb, medan jag arbetat på saken har jag mest varit otålig över att det gått så 'sakta'. Med tanke på att det tagit mig knappa en arbetsvecka vet jag inte om det stämmer.

Den tjugonde februari skriver jag

Det tog mig två dagar att sterilisera all jord. Det mesta har nu gått åt.

Låter det tröstlöst? Det var skoj. Jag blandade upp jorden med bokashivatten och maskvätska för att få microliv och näring i den. Tyvärr hade jag inga block med kokosfiber hemma - de hade varit guld för att bättra på strukturen. Men jorden kändes bra i handen, så jag hoppas att den här omgången ska fungera ändå.

Det ska erkännas; några dagar senare stödköpte jag åtta liter såjord och åtta liter blomjord, bara för att vara på den säkra sidan.

Tjugoförsta februari hittar vi notisen

Steriliserade lecakulor men fick avbryta eftersom kulorna exploderade i ugnen.

Jotack! Lecan var blöt eftersom den kom direkt från såddlingarnas växthus, och i tvåhundra graders hetta förångas vatten så snabbt att det inte hinner pysa ur porerna det en gång kom in i. Kulorna förvandlades till små tryckkammare och de höll inte för det. Det lät ungefär som om jag poppade tegelpopkorn, och det måste vara första gången jag funderat över om jag skulle ta på mig skyddsglasögon för att ta saker ur ugnen.

Så här såg det ut när jag låtit allt svalna och väl kunde öppna luckan.Den här veckan har jag också gjort något jag aldrig trodde att jag skulle göra; jag har satt in såddkrukor i kylen för stratifiering (kyla ner sådda frön en tid för att de ska tro att det är vinter och börja gro). Att ha jord och gödning mitt bland maten tilltalar mig inte. Samtidigt vill jag så gärna så lavendel och ramslök, och båda behöver en kall viloperiod i jorden innan de ska ut i värmen och gro. Jag får böja mig för fakta. Det blir en övning innan jag ger mig på att fröså björnbär...

Till sist en liten film inför helgen. Jag tror att alla som har eller har haft en katt känner igen sig i den här:

Simon's Cat 'Cat Man Do'

2 comments:

Emma said...

Du verkar ha fått mycket gjort, känner igen det där att allt tycks gå sakta under tiden, bra ide med en anteckningsbok så man kan se i efterhand vad som verkligen hänt! Osis med leca-explosionerna! Steriliserar du jorden i ugnen också? Hur varmt måste man ha?
Simons cat är för övrigt verkligen på pricken!

Rosengeranium said...

Jodå, jag steriliserar jorden också. Det lär ska räcka med att låta den stå i tio minuter i 100¤ värme, men eftersom jag gärna vill ha saker ordentligt gjort kör jag tjugo minuter i 200¤ värme. Då måste man se till att jorden är fuktigt - annars börjar den brinna och det luktar hemskt!