Thursday, October 30, 2008

Och så en portion Liv

Jag blir sen med såddreportaget, jag tillbringade natten mellan onsdag och torsdag på akuten.

Jodå, jag mår bra, men är litet manglad av erfarenheten. (Hur kan man visa MTV i väntrummet - utan ljud?)

7 comments:

Cattis said...

Ajaj.. hoppas det inte var något allvarligt...

MTV utan ljud verkar inte som någon direkt överintelligent idé ;-)

Kram
Cattis

Rosengeranium said...

Nej, det visade sig gå att behandla med receptfria läkemedel. Ett klart fall av
"Duh! Varför tänkte vi inte på det innan vi for hit?"

ms.n00b said...

Skönt att höra att allt är väl, fö jag har skrivit det förr och jag skriver det igen - det är fullkomligt livsfarligt att gå in på din sida! Just när jag trodde att det var lugnt igen nu när jag vinterförpackat balkongen så kommer du och inspirerar mig till nya stordåd inomhus, drömmen just nu är ett aquaponisystem där fisken blir ätlig, vad tror du om det? POtatis och tomater inomhus...och hm, funkar rödbetor månne?

Vore fantastiskt med fler djupgående beskrivningar om hur du går tillväga när du sår t ex potatis. Filmen på youtube som du länkade till var förvisso inspirerande men jag misstänker att du som jag, reagerade negativt på att hon återanvände samma jord igen utan att decifincera eller gödsla. jag är också mycket nyfiken på vilken sort du använder. Kort sagt - hej mentor :-)

ms.n00b said...

oh! jag glömde en sak. Har du något bra tips på var man kan få tag på sättpotatis(via nätet) såhär års? Personalen på Plantagen tittade på mig som om jag var sinnessvag när jag frågade dem...

Rosengeranium said...

ms.n00b: Allt går att odla inomhus, även om det är mest ekonomiskt att satsa på bladgrönt och buskväxer - rötter tar tråkigt nog mycket plats i förhållande till skörden. (Själv försökte jag mig på morötter och majrova, men åt mest av bladen. Rödbeta har fö. ätliga blad den med.)

Jag håller just på att läser in mig på akvaponik för att kunna sätta upp ett system här hemma. Avkastningen på fisk i ett så litet system blir tydligen ganska liten, men jag är optimist och tror att mekanismen går att bearbeta för högre effektivitet.

Det enklaste sättet att få tag på sättpotatis så här års är att köpa vanlig potatis på snabbköpet och sätta den på groning i ett köksfönster. De sätter grodd de med och har förmodligen ganska bra avkastning - jag har träffat på flera kolonilottsodlare som gör så. Själv har jag sparat några Amandinepotatisar från sommarens uteexperiment och tänkte sätta dem på groning i veckan. Nypotatis till jul vore nåt att skryta med...

Just nu använder och återanvänder jag den jord jag har hemma, och det var så länge sedan jag köpte den att jag inte minns vad den hette. Jord är dock billigt, så jag brukar säga att man ska köpa den bästa kvaliteten man hittar, krukjord till plantorna och såjord till försådden.

Heh, "mentor", nu blir jag ju både smickrad och nervös. :)

ms.n00b said...

Hej igen!
Jag satt och läste på under gårdagskvällen och jag fick uppfattnignen att abborren är ett bra val för ätbar akvariefisk, dels växer de tydligen väldigt fort och dels äter de i princip allt . Problemen verkar vara att få tag i yngel samt att de vill ha det lite kyligare i vattnet under en period (nu har jag iofs för mig att du har en balkong också, jag funderar på om man inte kan isolera vattentanken så att den inte fryser men sen ändå låta dem bo på balkongen i ett par månader under vintern) Jag hittade ett intressant forum med många diskussioner i ämnet www.fiskesnack.nu

Rosengeranium said...

Hm, det beror på hur du tänkte lägga upp resten av systemet. Om du kan tänka dig att lägga ner odlingarna under den tid fisken ska stå på balkongen är aborre nog ett bra val. Det system jag tänker mig kan inte flyttas, så jag kommer förmodligen att satsa på tilapia - en robust fisk som gillar varmvatten. Den är litet av akvaponins falukorv; alla använder den och det känns ju inte så orginellt. Å andra sidan är det en bra nybörjarfisk som blir lätt att diskutera med andra akvaponifantaster.

Tack för länken! Kollar genast in den!