Saturday, November 01, 2008

Sustainable Dave Explains VermicompostingDags för lördagens film, en ny variant av 'hur du hanterar en maskkompost'. Maskar gör en litet nervös innan man har kommit igång med komposterandet, och jag gillade Sustainable Daves lugna inställning till det hela, så här får ni en liten repetition. Det stämmer det han säger - det är tämligen okomplicerat.

Länkarna som skymtar i slutet på videon är www.365daysoftrash.com och www.chasingsustainability.blogspot.com. Båda är bloggar om hållbart leverne och verkar sympatiska.

6 comments:

www.jordochdjur.se said...

Jag har vanlig hushållskompost (varmkompost) ute i trädgården. Maskmängden varierar väldigt mycket, men ibland är det väldigt mycket.
Inomhuskompost har jag aldrig provat - men det borde väl gå bra också. Annars kanske man kan starta gemensam på gården till flerfamiljshuset? Ingrid Olausson har skrivit en väldigt bra bok "Allt om kompost" som delvis handlar om just komposter för större hus. Kan varmt rekommendras!

Trevlig helg!

/Monica

Rosengeranium said...

Heh, jag har turen att bo i Uppsala - den kompost vi slänger i kompostbingen rötas till biobränsle och används i stadsbussarna. Det är en ganska bra lösning för flerfamiljshus där det ofta blir felsorterat i sophusen (allt slängs som brännbart, utom stålstolar och dylikt som är "lysrör" - fråga mig inte varför - vid "metallförpackningar" slänger man kastruller och hushållsgrillar...). Att ha en riktigt kompost i soprummet skulle snart haverera, den kräver ju en del skötsel även från de som slänger saker i den.

Skatta dig lycklig över din varmkompost - det är trots allt en viss känsla att samla skräp i en jättehög och omvandla det till något nyttigt. Min maskkompost fungerar över förväntan, men volymmässigt sett blir resultatet fjuttigt. :)

www.jordochdjur.se said...

Jag är lite nyfiken på din maskkompost. Hur fungerar den? Och var står den? På balkong eller inne i köket/badrummet? Lukt? Flugor?

/Monica

Rosengeranium said...

Komposten har jag tillverkat av två plastlådor från IKEA som jag borrat hål i och ställt i varandra (den ena fungerar som tråg för lakvatten). Den står i garderoben under trappen eftersom det stället håller jämnast temperatur i lägenheten. En period växte det fruktansvärt mycket sorgmygg i den, men de försvann när jag började ta längre mellanrum mellan påfyllningen av maskmat.

I övrigt har det fungerat bra, den doftar bara när jag lagt i skämd mat och den lukten brukar försvinna på några timmar. Snart ska jag skörda första omgången kompost ur den, vilket gör mig nervös - blir snart rik på växtnäring...

www.jordochdjur.se said...

Det låter ju fantastiskt spännande. Du får avlägga rapport sedan så att vi (dvs läsarna) får veta hur komposten blev!

/Monica

Rosengeranium said...

Hm, tja det kan nog bli skörd imorgon (11/10-08). Få se om maskarna vill bli bloggstjärnor...