Tuesday, November 11, 2008

Livlinor

Attans! Jag tittade till ett jobb som jag tänkt mig att söka, och insåg att sista ansökningsdagen var idag. Istället för att bygga grejer till mina maskar satt jag alltså hela dagen och skrev ihop CV och personligt brev och fyllde i webformulär.

Sådana här dagar kommer då och då, och vad gör man om man har hela sin odling inomhus? Trots att jag satsar på ett system som ska vara så lätt att sköta som möjligt måste jag titta till plantorna en gång om dagen, vattna dem och ge dem litet gödning. Så jag har skaffat mig några livlinor.

Den första är en urtvättad sirapsflaska märkt "Utspätt maskkiss" som står i kylen. Så långt jag har tillgång på "maskkiss" (lakvatten ur maskkomposten) häller jag en liten dos i kannan varje gång jag vattnar (en halv deciliter kiss till en och en halv liter vatten). Inte står jag och mekar med sånt när jag har Viktiga Saker (tm) att göra. Då är det bra att ha en färdig lösning på lut. Den räcker till tomaterna, de som vill ha mest mat av alla mina plantor. Måhända är det inte bra att hälla iskallt vatten på rötterna, men de har inte klagat hittills.

Den andra livlinan är en halvfull vattenkanna - eller petflaska i mitt fall. Jag ser alltid till att lämna flaskan med vatten i så att jag kan greppa den direkt om jag ser att en växt är vissen. I det här fallet kan jag också vara nöjd över att vattnet är perfekt rumstempererat.

Den sista livlinan är vår egen dricksvattenkaraff i köket. Knappast demineraliserat, men det fungerar när de törstiga basilikorna slokar. Jag antar att de är glada över att vi inte fallit för trenden med kolsyrat vatten...

Just det; jag har gått med i Sparkpeople - ett kostnadsfritt viktminskningsprogram (funkar som Viktklubb.se, men har fler finesser, är roligare och är, som sagt, gratis). När jag vägde mig igår vägde jag 88 kilo, hu! Till Februari 2010 ska jag ha gått ner till 60kg. Heja gärna på mig.

5 comments:

www.jordochdjur.se said...

Väldigt smart att ha vattenkanna nära till hands. Här ser jag tydligt att blommorna i köket alltid mår bättre än i resten av huset - för att de alltid finns nära vatten (de är ju så lätta att vattna). Jag försöker ha halvfulla vattenkannor lite varstans just för att kunna akutvattna vid behov. (Särskilt viktigt om man skulle råka skaffa sig en liten adventsazalea...)

Lycka till med jobbansökan!

/Monica

Anonymous said...

Jag hejar jättemycket på dig. Jag joinar dig lite i smyg - jag håller en strikt, lite tråkig men hanterbar diet...
HEJA DIG!!!
/Yrkeskvinnan

Rosengeranium said...

Jord och Djur: Azaleor är helt underbara! Just därför brukar jag vattna ihjäl dem :( Kanske tur att jag koncentrerar mig på grönsaker numer.

Yrkeskvinnan: En hanterbar diet är en bra diet. Tack för hejandet. Jag hejar tillbaka; HEJA dIG!

Emma said...

hej! en fråga: det där med att ha maskkiss i kylen; klarar alla näringsämnen i "kisset" kylskåpets temperatur? Microorganismer o dyl? Föreställer mig att de gillar att ha det lite ljummet, men jag har eg ingen aning...
Lycka till med viktminskningen - heja!
(promenader är oslagbart - skaffa stegräknare!)

Rosengeranium said...

När det gäller maskkiss kan man aldrig säkert säga att alla microorganismer i det är bra. Det kan finnas förruttnelsebakterier som vandrat direkt från grönsakerna ner i vätskan (istället för genom maskarna). För att inte få tillväxt av just sådana bakterier föredrar jag att ha flaskan i kylskåpet.