Wednesday, April 25, 2007

Salvian, sådden och garderobenIgår manikyrerade jag min salvia; jag skulle få besök av en journalist och en fotograf som ska skriva ett reportage för Uppsalatidningen - om mitt parkettodlande. Förmiddagen ägnade jag åt att se över mina planteringar för att se till att de var från sin bästa sida och uppförde sig nu när vi fick så fint besök. Journalisten och fotografen var trevliga, och det enda tråkiga var att mina frösådder inte hade kommit upp än. Nyss uppkomna frön är fotogeniska. Fotografen tog i alla fall ett kort på en av de jordfyllda äggkartongerna. (Det ska tilläggas att som varje god fotograf hade hon en sorts feedingfrenzy och tog kort på precis allt som kunde vara ett lämpligt motiv och som inte gjorde motstånd.)

Men nu var det salvian. Jag har visserligen hittat ett recept som verkar gott och som drar mycket salvia, men jag hade inte tid att laga till det med mina färska löv. (Receptet går i stort sett ut på att man dränker en kyckling i bacon och salvia och sedan bakar in den i deg.) Jag bestämde mig för att torka mitt överskott. För att torka kryddor på rätt sätt krävs mörker, torkollor och en luftig plats. Det är svårt att få plats med torkollor någonstans i en vanlig lägenhet. Kanske borde jag ha ansett mig slagen.

Men, vi har en klädkammare. Den är mörk. Kanske inte så luftig, men vi går ofta in och ut ur den (och i värsta fall får jag väl ställa mig och slå med klädkammardörren några gånger varje dag - det blir drag det!). På så kort varsel hade jag ingen möjlighet att bygga torkollor så jag band ihop salvian och en del överskottsmynta till lagom stora kvastar. Sedan lade jag ett kvastskaft på hatthyllorna i klädkammaren så att det hängde tvärs över kammarens mittgång, och i det band jag fast örterna. I morse när maken skulle hämta en ny skjorta vrålade han
"Aaarg! Jag blir överfallen av vild salvia!"
"Det råkar faktiskt vara trädgårdssalvia" svarade jag.
"Den kan väl vara vild i alla fall!"Idag har isörten och broccolin kommit upp, och några av Alaska Scarlet visar tecken på att vakna.

Jaja, reportaget får nog fina bilder ändå.

7 comments:

Anonymous said...

Jag kikat och läst på din blogg och gillar det du gör skarpt...helt suveränt. Själv tillhör jag gruppen som bor i hus och har trädgård...men även med en trädgård pågår det mycket av odlande inne. Jag skördade gurka ett år på påskaftonen på en planta stående i sovrumsfönstret...Fler skulle kunna göra som du gör om de bara trodde på att det faktiskt går. Potatis odlade jag när vi bodde i lägenhet...inga mängder men ett par hinkar gav flera goda middagar med färskpotatis.
Malin

Rosengeranium said...

Gurka i sovrummet! Coolt!

Anonymous said...

helt underbart att du gör detta! Och en väldigt bra idé att ha det som blogg också. Lycka till med allt! Sara

Anonymous said...

Hej.
Jag läste om din blogg i uppsalatidningen. Kul projekt tycker jag. Jag har själv haft samma idé, men bara låtit den förbli just en idé eftersom det inte blivit att jag tagit reda på hur man odlar olika växter, vad jag behöver, och inte heller bestämt vad jag vill odla. Men nu när jag hittat din blogg ska jag följa den och få lite inspiration och tips. tack, och lycka till!
mvh/ catta

Rosengeranium said...

Tackar för berömmet! Kul att jag kan inspirera, ju fler det är som odlar inomhus, dess mer sällskap får jag :-).

Christina W said...

Så kul att hitta någon som är minst lika "nördig" som jag själv. Hela huset är fullt av saker som såtts... 19 olika sorters chili, massor av olika sorters basilika, minst två olika sorters koriander, eucalyptus och lite annat smått och gott

Rosengeranium said...

19 olika sorters chili! Uuuuuj. Jag är imponerad! Kul att det verkligen finns fler som odlar inomhus. Jag har en känsla av att många gör det, men ingen har kommit på tanken att tala om det förut.