Saturday, April 07, 2007

Rosie och Simply Perfect Container Gardening - Recension


Glansiga magasin är litteraturens smågodis; de har glansiga omslag och är snabbt avklarade. Till skillnad från godis har man dem kvar även sedan man använt dem första gången, och de är inte fettbildande (särskilt inte om du går omkring medan du läser dem :-) ). När jag hittade Rosie på Nordiska Trädgårdar (som mässan heter - den har alltid varit Trädgårdsmässan för mig) beslöt jag mig för att recensera den tillsammans med en engelskspråkig tidning i ungefär samma stil.

Rosie

Jag tyckte omdelbart att Rosie var en sympatisk tidning. Den handlar mycket om odling på små utrymmen och har många artiklar om balkongodling. I tidningen jag tittat på, som också är premiärnumret, finns inte mycket om grönsaksodling inomhus - men det är också en liten hobby i Sverige....

Hm, jag ska nog maila dem och föreslå att de gör ett reportage hemifrån mig, hehe.

Nå, detta är en tidning av den hjälpsamma sorten. Här får vi både ritning på hur man bygger sin egen blomlåda - en stor sak för en hel blomrabatt, och instruktion i hur man odlar sin potatis både i hink och ute. Eftersom jag är en bläddrare som mest hämtar inspiration från bilderna är jag petig med layout och bildharmoni, och här är jag nöjd. Nu ska jag bara se till att delta i deras lotteri där man kan vinna "Känsla för jord", för den boken står högt på önskelistan. (Och det är klart att jag vinner, eller hur?)

Simply Perfect Container Gardening
Better Homes and Gardens Special Interest Publications

Det här är ett magasin från USA, och det är också av den hjälpsamma sorten. På sidan 5 hittar vi till exempel en zonkarta över USA, vilket kan vara till nytta även för oss. Trädgårdsintresset blir allt mer internationellt, och det här är en bra referenspunkt när man ska jämföra sina odlarmödor med trädgårdsvänner som befinner sig i landet på andra sidan pölen. (Själv har jag naturligtvis användning av den när jag speglar denna blog i Indoor Gardener.) Däremot är det inte ett bläddervänligt magasin på samma sätt som Rosie, och det beror på bilderna. Bildkvaliteten är en aningens dålig, vilket gör att bilderna får en gräll biton som gör det svårt att titta på dem om man har litet ont i huvudet - eller baksmälla, vilket du vill.*

Artiklarna är lika långa som i Rosie, men går mer på djupet, och jag fick slita mig lös ur mer än en av dem för att de var så intressanta. Tyvärr inget om grönsaksodling och jag är inte helt förvånad - de som odlar grönsaker inomhus verkar inte intresserade av odlingens estetiska aspekter, och detta magasin handlar mycket om estetik. Här finns många hjälpsamma tips om färgkomponering och val av ögongodis. Det enda tråkiga är att detta är en specialpublikation från Better Homes and Gardens; den kommer med andra ord ut bara en gång om året. Attans!

*Tro inte att absolutister slipper baksmälla - den får bara ett annat namn, och man har inte ens fått ha roligt för den.

1 comment:

Linda V said...

Jag gillade första numret av Rosie. Det viktigaste med trädgårdstidningar är att de är fyllda med inspiration! Och så att de är aktuella. På det viset kompletterar de trädgårdsböckerna.