Friday, September 19, 2008

Odla som en pirat!Idag är det Talk Like a Pirate Day, en bra ursäkt för att hala fram papegojan ur garderoben, säga Aaaarrrrrrr! till sin käresta och odla som en pirat.

Vänta här nu? Odla som en pirat?

Jupp, det går alldeles utmärkt att odla ombord på en båt, så länge man är medveten om att man måste utnyttja utrymmet ännu mer effektivt än i en lägenhet. Ombord på polarskeppet Tara har man till och med en liten hydroponisk trädgård. Om jag har några landkrabbor ombord ska jag genast säga att Tara är en skonert byggd för att ligga infrusen i den arktiska packisen i två år och är dimensionerad för detta. Nautiskt sett har trädgården på bilden oceaner av plats.

Men även segelbåtar för vanligt folk har plats för odling. Bland de människor som bosätter sig på båtar finns det flera som odlar för husbehov. Om man väljer ett mindre skepp för sitt äventyr, typ någon form av ketch, finns det utrymme för att odla en del örter och några större plantor som tomat. Anne Mankovich ombord på SS Roux gjorde det, och i sin artikel nämner hon den nautiske odlarens övriga två viktiga regler; var religiös när det gäller vattningen, för plantor torkar ut mycket snabbare ombord, och håll dem undan från den salta vinden.

Vilka växter skulle jag då rekommendera för en aspirerande piratodlare? Är man säker på att man kan ordna rent färskvatten och någorlunda saltfri luft är Tiny Tim tomater ingen dum idé (tomater är annars känsliga för föroreningar och surnar snabbt till om något är fel). Mangold härstammar från strandbeta och borde ha viss saltresistens, dessutom ger den hög skörd på få plantor. Läser man Anne Mankovichs artikel ser man att de örter hon lyckades bäst med var rosmarin, gräslök, timjan persilja och basilika - ingen dum kryddkombination för köket till sjöss. Fransmännen ombord på Tara odlade olika sorters sallad, där favoriten var vetegräs, litet stadigare än vanlig sallad när man skördar den tidigt (vilket jag misstänker att de gjorde, det verkar vara mestadels babyleafodling de ägnat sig åt). Bor man ombord på en fritidsseglare som är trång och ligger ute korta perioder är groddar att föredra; tar extremt liten plats och växer snabbt.

Specifika piratväxter då, finns det? Nja, jag vet inte, vår romantiska bild av pirater härstammar från sexton- och sjuttonhundratalets Karibien, och där borde det gå att odla kaktus - om man vill ha något taggigt att kasta på fienden. Samma sak gäller Somalia, där vi har en nutida blomstrande piratstad (om du planerar en världsomsegling ska du undvika de vattnen - piraterna har riktiga vapen och leker inte). Men kaktusodling är slöseri med plats så jag skulle nog rekommendera något ätbart istället. Blir du bordad kan du alltid kasta krukorna på fienden och använda sekatören eller ogräsjärnet i närstrid.

[Ta gärna en titt på Indoor Gardener där jag skrivit hela blogposten på piratiska. Det jag önskar mig av tomten i år är att någon nautiskt kunnig svensk datahackare sätter sig och skriver ihop en svenska till piratiska translator.]

No comments: