Tuesday, June 10, 2008

Några bekämpningsmedel

Jag har hittat tre recept som verkar bra i "Handbok för köksträdgården" av Lena Israelsson. Eftersom de är gammal beprövad husmorskunskap för jag dem vidare här (men köp boken om ni får tag på den, den är bra).

Såpvatten
1/2 dl såpa
1 l vatten

Såpan löses i vattnet och sprejas på växten. Hela växten ska sprutas, även undersidorna på bladen, och det ska vara så mycket att lösningen rinner av den efteråt.

Hjälper mot; löss, trips, mjöldagg, tunnhudade larver och andra insekter.

Bikarbonatsprej
2 tsk bikarbonat
2 tsk såpa
1 l vatten

Bikarbonat och såpa löses i vatten och sprejas på växten - lika rikligt som ovan.

Hjälper mot: Mjöldagg

Chilisprej
1 färsk och mycket het chilifrukt
2 tsk såpa
2 l vatten

Hacka och krossa chilifrukten ordentligt. OBS! använd skyddshandskar när du hanterar den. Blanda chilikrosset och såpan i vattnet. Spreja på växten som ovan.

Hjälper mot: Alla slags insekter

4 comments:

Anonymous said...

vågar man använda såna sprejer på rosenbusken utomhus eller förpestar man naturen då? ... å andra sidan tvättar min granne tvärs över gatan bilen bara-så-där så att olja och smuts rasar ner i avloppsbrunnarna...så lite bikarbonat eller såpa kanske är överkomligt?
/yrkeskvinnan

Rosengeranium said...

Om jag förstått saken rätt så är poängen att såpa och bikarbonat lätt bryts ner av naturen. De passar in i den vanliga sophanteringen, sas, och ska gå att använda utomhus.

Lat som jag är brukar jag vänta tills en buske är totalsjuk innan jag gör något, dock :). Miljömässigt är det kanske en god strategi - en någorlunda härdig ros brukar kunna försvara sig själv, så ibland kanske den kan bli frisk av sig själv. Då slipper man spruta överhuvudtaget.

Huh, en sån granne!

matte said...

chili hade jag aldrig hört talas om i det sammanhanget, spännande!

Rosengeranium said...

Det är vad jag också tycker - och om medlet lämnar rester på grönsakerna så blir de ju färdigkryddade :)