Tuesday, June 17, 2008

2008 är potatisens år!

Köp dagens bild i tryck här. Tidigare dagars bilder hittar ni i shoppen Indoor Potager.


Nu är det spännande! Ska potatisen på balkongen hinna blomma till Midsommar? Potatis kan börja skördas då, och nog ser det ut som om knopparna snart ska spricka. Det vore häftigt att få slakta hinkplantan lagom till sommarsolståndet...

När jag var liten var potatis inte min grej. Jag minns dem som gulbleka, osmakliga knölar som låg kvar på tallriken när man ätit allt som var gott. Det var en avsky jag delade med alla mina kompisar. Spagetti var mycket bättre. Först när jag blev vuxen träffade jag på jämnåriga som tyckte potatis var gott. När jag väl plockat upp hakan började jag omvärdera min barndoms favorithatis.

Rårakor är ju gott till exempel. Kokt potatis är dessutom oumbärlig till sill. Jag har försökt med ris... Och det funkade inte alls. Bröd är en bättre idé, men då retar inläggningen i magen - bara potatis kan runda av det hela perfekt. Dessutom blir man mätt av potatis, vad GIapostlar än säger. På vetenskapiska kallas detta för att den har högt mättnadsindex. (Och här måste jag tyvärr avbryta en kulinarisk exposé som riskerar både att bli tråkig och förstöra mitt tangentbord eftersom jag dreglar för mycket.)

FN har insett potatisens värde och utsett 2008 till potatisens år. Jag är förvånad över att jag inte hört mer om det här i Sverige. Det verkar som om det enda firandet är att Alingsås kulturhus/stadsbibliotek har en fotoutställning. Litet blekt med tanke på hur djupa rötter potatisen har i vår tradition. Eller är det kanske för att många av oss existerar enbart för att våra förfäder överlevde på potatis och sillspad? En sorts kollektiv kulturell övermättnad?

Jag vet inte, men jag tycker att potatisen förtjänar sitt år, och jag hoppas kunna äta mycket mer knölar i fortsättningen. Det finns så många roliga sorter man måste odla själv för att få smaka - och det går att göra inomhus...

4 comments:

Annika said...

För att riktigt utnyttja de hemodlade potatisarna borde du äta dopp-i-kopp, då man doppar färskpotatis i en kopp med smältsmör och dill och har det som en hel rätt.

Rosengeranium said...

Aaaaaah! Dopp-i-kopp! Denna blomma bland recept! Här hemma kryddar vi med finhackad lök enligt recept i "Norrbottens matbok" - maken är därifrån.

Ruben said...

Hej du grönfingrade. Jag höll på att sätta smältsmöret i vrångstrupen förra veckan. Vi hade odlat 5 potatisar i en stor murarhink i växthuset. Runt två månader hade kanske gått och blasten var enorm. Säkert runt metern hög. Inga blommor dock. Tänkte prova om det gick att koka en kastrull till midsommar så vi drog upp en av de fem blastplantorna.... TOMT, inte ens en ärta till potatis hade kommit fram. Förstår ingenting...

Rosengeranium said...

Skumt! Jag är ingen potatisexpert alls. Den enda förklaringen jag kan komma på är att det inte finns några potatisar under blasten förrän blommorna kommer. (Kan det vara så att en liten potatisfe lägger dit ett antal knölar natten första blomman slår ut?)

Låt de övriga plantorna stå tills de blommat ordentligt och kolla sen. Jag kommer att följa dramat med spänning.