Thursday, January 24, 2008

Slingriga saker...


Här ser ni en bild på mina två senaste projekt. Den lilla burken på byrån innehåller blötlaggt dinkelvete. När man odlar i en lägenhet är utrymmet så begränsat att groddar borde vara en nödvändighet. Tyvärr är de flesta lättgroddade växterna baljväxter, även bockhornsklöver och alfalfa, och de kan jag inte äta eftersom de triggar min gikt. Groddar har heller ingen hög status bland odlare, och det gör det svårt att hitta information. Sedan jag hittade en uppgift om att vissa groddar är så koncentrerade att de blir giftiga har jag varit mycket försiktig och inte groddat alls.

Vete ska man kunna grodda, dock, och nu har jag äntligen kommit över vete som ser någorlunda helt ut. (Jag jobbade en sommar med utsädesanalys och har sett min beskärda del av våra sädesslag.) Ytterhöljet är borta, vilket mina optimistögon trollade bort när jag stod i butiken, så jag är inte säker på att den här omgången lyckas - i värsta fall har jag tillverkat en kall och tuggig gröt.

Den lilla plastbyrån ska bli en maskkompost. Den övre lådan planeras att bli den aktiva komposten, mittenlådan ska fånga upp lakvattnet och den undre är en 'bytlåda', dvs. i den startar jag nästa kompost när den första är färdig för användning. På detta sätt räknar jag med att få tid att diska kompostbehållaren då och då, och slipper fundera på var jag ska göra av maskarna medan jag tömmer den första behållaren. Tack vare några meter tätt tyg, dito kardborrband och en limpistol räknar jag med att kunna förse maskarna med mörker, som också är en nödvändighet för deras jobb.

Då är det bara att robba tillbaka vår borrmaskin från grannen, och beställa maskarna...

6 comments:

Cattis said...

vad spännande!
Var köpte du plastbyrån?

Rosengeranium said...

På en butik som heter Granit - del i en kedja som specialiserat sig på basvaror i svart, vitt och grått. http://www.granit.com/

Liknande byråar går att hitta på ställen som Jula och Rusta och i hos vissa postorderföretag.

Cattis said...

å tack!
klurar på om jag skulle odla lite parkett oxå :-)

Rosengeranium said...

Yes! Välkommen i klubben!

Anonymous said...

Måste man köpa maskar, funkar inte hederliga vanliga maskar från urjorden bra?

Rosengeranium said...

Vår vanliga grå daggmask äter för långsamt, det man använder är kompostmasken (eisenia foetida) som är vackert röd. Har man redan en kompost kanske man kan hitta dem där, annars går det att köpa en startsats från Miljöeko http://www.miljoeko.nu/produkter.html
(Där finns också en bild på maskarna, om man nu ger sig ut på jakt...)