Tuesday, January 22, 2008

En mässmassa...I torsdags uppdaterade jag inte Parkettodlaren - jag var nämligen på Formexmässan. Formex, om ni inte visste det, är en gigantisk mässa för inköpare av design, heminredning, pyssel och leksaker. Ni får nog rätt bild för er om jag säger att den tidigare hette Presentmässan - det är hektar på hektar med nipper för vuxna. Hur konstigt det än kan låta så är det ofta på sådana ställen som nya idéer dyker upp, de där idéerna som var för roliga eller för spejsade för att nå en mässa inom, tja, 'riktig' heminredning eller odling. Det var därför jag med allt tyngre kassar vandrade runt i dryga tio timmar.

Det mesta var ytterkrukor, i allt från stilren design till formade som bjärt färgade bilkörande clowner. Några företag saluförde dock olika varianter av vägghyllor eller hängsystem för krukor. Hortensia (tack till Mona Grenelin på In Port Showroom som var vänlig mot en något prylstunnad bloggare) är ett danskt företag som specialiserat sig på vackra trädgårdsredskap och -tillbehör. Deras kruktrappor i gjutjärn, amplar och väggkorgar - fanns i både gjutjärn och porslin - borde pryda sin plats även inomhus. Inomhus har man ju begränsat utrymme, så om man måste välja mellan en prydnadssak och en kruka är vackra grejer inte så dumt. Man kan se litet av Hortensias sortiment på deras danska hemsida, här. (Tyvärr hade jag inte kameran med mig - jag var osäker på hur utställarna skulle reagera på en fotande amatör. Nu vet jag att det sprang runt både en och annan fotograf, så om jag återvänder till mässan i höst kanske ni får bilder.)

Den riktiga fullpoängaren för min del var att hitta Formfocus. De har nämligen börjat ta in Secret du potagers varor till Sverige. Potager betyder köksträdgård på franska, och som fransmän är så ska den inte bara producera grönsaker, den ska se vacker ut också. I denna anda har Sophie Baudechon skapat sitt företag, som dels säljer vackra trädgårdsredskap och fröpåsar, dels också ett antal odlingskit (pdf-länk) för balkong eller fönsterbänk (det är ett av dem som syns på bilden här ovanför). Det innehåller allt; lådan det kommer i konverteras till kruka med fyra fack, locket används som krukfat, fyra små påsar jord kompletteras med fyra fröpåsar och varje fröpåse har en medföljande odlingsguide - man får till och med fyra små märkstickor i paketet. Totalt finns sju olika kit, två stycken med örter, ett med tomater, ett med sallad, ett för barn, en köksträdgård för balkongen och ett med ätliga blommor. Den sistnämnda är jag särdeles nyfiken på.

Både Hortensia och Formfocus är rena grossister - dvs. de säljer inte till privatpersoner. Enklaste sättet att få reda på var man kan få tag på deras saker som 'vanlig dödlig' är att eposta In Port Showroom (svenska representanten för Hortensia) och Formfocus och fråga var de har sina återförsäljare i närheten av där man bor. Vill man var ännu mer listig kan man tala med sin lokala blomsterhandlare, handelsträdgård eller fröförsäljare, berätta vilken vara man är ute efter och vilken grossist den har och fråga om butiken kan ta in den.

Jag hittade en grossist som också säljer till privatpersoner. Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik har både butiksförsäljning och webdito för privatpersoner. Återigen hittar vi vackra redskap (Formex är som sagt en presentmässa), men också ett set miniredskap som är precis lagom stora för krukodling. De säljer ett antal olika miniväxthus, både med och utan värme. Mina favoriter i den genren är dock de två som ser ut som miniatyrer av viktorianska växthus. En annan bra sak är att de säljer plastklockor som passar krukor (tänk viktorianska odlingsklockor i plast), något som piggar upp fönstret när man rotar sticklingar.

Det var det från mässan. I övrigt kan jag bara säga; jissEs, så mycket prylar!

No comments: