Tuesday, January 29, 2008

OOooOOooOOh! De har kommit!

Till mina rss-prenumeranter; jag har kortat ned flödet för att skydda mig mot innehållsstöld. Beklagar omaket.

Min fröleverans från Impecta knölades just in genom brevlådan. Fjorton vackra fröpåsar plus en bonuspåse som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Det är lagen om alltings jäklighet att när man får en bonuspåse med frö så får man alltid den man inte behöver. Nå, jag beställde ju en lång rad användbara fröer också; efter en lång vinter och en djup svacka av ointresse (utan tvekan påbättrad av två anfall vinterkräksjuka) måste jag i stort sett rekonstruera mina odlingar. Det enda som lever är citronmelissen och jordmandlarna. Här är listan

Storbladig basilika "Genovese" (Ocimum basilicum)
-Basilika smakar gott och går att använda mot vita flygare - varför tveka?

Citronmeliss (Melissa officinalis)
-Bra till te, ser vacker ut i fönstret och bra som tårtdekoration.

Gräslök (Allium schoenoprasum)
-Piggar upp potatismos och gräddfil till matjessillen, plus att den gör sig som dekoration och krydda i sallader.

Källfräne, mer känd som Vattenkrasse (rorippa nasturtium akvatikum)
-Planerar att använda den i vår första akvakultur. Trevlig som smörgåspålägg, krydda till stek och i sallader

Kyona Mizunakål (Brassica rapa var. japonica)
-Vad vore mänskligheten utan sina kålväxter? Enligt katalogen är den här snabbväxande, lättodlad och utan speciella anspråk. Den har också "mjuk, perfekt kålsmak", så jag vill se om den passar som ingrediens i en sallad.

Salvia (Salvia officinalis)
-Trevlig krydda till fläsk. Jag har inte riktigt lärt mig att hantera den än, men den är lättodlad så jag gör ett till försök. Dessutom lär salviate vara bra mot förkylning.

Buskkrasse 'Alaska' (Tropaeolum majus nanum)
-Ni kanske minns att jag tyckte att krassesorten 'Alaska Scarlet' hade goda blad? Nu får vi se om detta gäller för den här också. Om inte annat blir det trevligt med gula blommor till de röda.

Broccoli 'Calabrese Green Sprouting' (Brassica oleracea L. ssp. botrytis var. cymosa)
-Enligt katalogen är den utmärkt till groddning, på annat håll har jag lärt att den passar bäst som krydda i en groddblandning. Så får det nog bli också eftersom det bara ligger 200 frön i påsen. (Detta är litet om man ska grodda.)

Morot 'Paris Market' (Daucus carota L.)
-En morot som bildar klotrunda små rötter. Kunde inte motstå den.

Bladamarant 'Calalo Red' (Amarantus tricolor (A. gangeticus))
-Jag köpte den mest som dekoration. Enligt bilden i katalogen har den ljusgröna blad med rosalila partier längs nerverna på undersidan. Hoppas den smakar gott också - den är i alla fall rik på A-vitamin

Algersallat 'Tiara' (Fedia cornucopiae)
-Kuvert eller blomstersallad. Enligt katalogen kan man odla den inomhus året om, och det antyds också att det är en kul pryl att odla upp individuella sallatskrukor till gästerna på en fest. Det kommer jag nog inte att prova, men allt som ger utfyllnad i en sallad är välkommet.

Malabarspenat / Land Kelp (Basella alba)
-Odlas varmt i stora krukor och kräver stöd - äntligen ett ställe att göra av alla raketpinnar vi plockade på Nyårsdagen! Lär ska ha mild smak och användas som spenat (surprise!).

Sockerplanta (Stevia rebaudiana)
-Den här växten fungerar precis som aspartam; en liten bladspets smakar lika sött som en hel sockerbit. Eftersom jag har en svärfar och svåger som är diabetiker är den här extra intressant, hoppas att jag kan dra upp så friska plantor att jag kan ge dem varsin kruka.

Jordmandel (Cyperus esculentus)
-Ja, jag har redan två odlingar, men jag vill ha mer för att kunna skörda tillräckligt med jordknölar. Dessutom har jag funnite ett användningsområde för själva gräset - det kommer att bli underlag när jag startar om maskkomposten.

RainGel [vattenhållande kristaller]
-Jag funderar på att ta fram mina terracottakrukor igen, men eftersom jag fortfarande är usel på att vattna i tid hoppas jag att det här ska hjälpa upp saken. Kruxet är att jag inte vet om kristallerna tål 200¤ hetta (vilket är vad jag steriliserar min jord med), så jag måste forska litet mer innan jag vågar blanda dem i jorden.

För övrigt har quinoagrynen redan börjat gro, jag hoppas att de ska smaka gott också!

2 comments:

Cattis said...

så spännande det låter!
Kommer det bilder på odlingarna oxå?

kram
Cattis

Rosengeranium said...

Definitivt! Så länge jag har laddade batterier i kameran fotograferar jag resultatet. (Det hade jag alltså inte till den här posten...)

Kram!