Wednesday, February 07, 2007

Isört


Bilden är tagen av Naomi Ibuki, du hittar hennes Flickrprofil och länkar till fler av hennes foton här.

 Heh. Isörten visade sig vara en cool grönsak, om än något långsamväxande. Den tillbringar sex veckor i småplantsstadium (juvenile growth) och kan sedan hålla ut i vuxenstadium i flera månader i ett lab (förhoppningsvis också i ett köksfönster). Därefter blommar den och sätter frön, och i och med att fröna har mognat vissnar plantan och dör med start i rötterna. Eftersom örten samlar salt i bladen kommer den vissna plantan att förgifta jorden den ligger i. Dess egna frön tål sältan, men andra växter klarar inte att ta plats. Den kan dessutom växa i de flesta jordar, från lätt sandjord till tunga lerkokor, och har inga problem med att det råkar vara dålig näring på platsen. Eftersom den suger upp salt och andra mineraler har man funderat på att använda den som ”städväxt” på ställen där marken förorenats.

Isörten har feta blad som är täckta med blåsor – den ser helt enkelt litet frostig ut. Föga förvånande smakar den salt, och syrligt. Man kan använda den rå, wokad eller som spenat (har vi hört den förut?), och dessutom kan man mosa bladen och använda dem som tvålsubstitut. Fröna och frukterna går också att äta. Samlar man in den i naturen ska man nog kolla att den inte växt på ett ställe där miljögifter släpps ut eftersom de gifterna då ligger samlade i bladen. Nå, jag lyckades till och med hitta ett recept:

GREEN ICE BLT SANDWICH
(4 portioner)

Isörtens köttiga blad ger en god och intressant kontrast i sallader och sandwiches.

Receptet är hämtat från boken Het Trädgård — odling & recept

Ingredienser: 8-12 skivor bacon
2-3 tomater, skivade
en rejäl näve isört
8 skivor lantbröd
Kesella Gourmet
salt och svartpeppar
Barbecue blues sauce (finns i livsmedelsbutiker)

Tillredning: Stek bacon i en 200° varm ugn, i 7-8 minuter. Ta ut bacon och låt rinna av på hushållspapper. Rosta brödskivorna under tiden. Bred kesella på fyra brödskivor. Lägg på rikligt med issallad och därpå tomatskivor. Salta och peppra tomaterna, lägg på bacon, häll på Barbecue Blues Sauce och avsluta med en ny brödskiva.
Skär sandwicharna diagonalt och servera.

(Jag hittade receptet på det här stället )

Hm, den behöver tilläggsljus, men i övrigt verkar isörten vara så livskraftig att man i stort sett måste hoppa på den för att den ska dö ut. Det här är en kandidat att så i den där billiga såjorden jag klagat så mycket över. 

No comments: