Saturday, February 24, 2007

Impecta


När man nu odlar så måste man köpa sina frön någonstans ifrån. Det finns en rad olika fröfirmor tillgängliga; Weibulls, Thompson & Morgan, Lord Nelson, och Johnsons. Lord Nelson och Weibulls är de jag oftast brukar stöta på när jag handlar i vanliga matbutiker (om de inte har egna fröserier, som Coop). Och de är ju bra om man vill ha vanliga fröer, men är man nu lagd som jag och ska konstra till allt man gör, så vill man gärna hitta en firma som säljer något extra.


Impecta är en sådan firma. De har specialiserat sig på gamla kulturväxter, förmodligen svenska sådana, men det finns egentligen ingen hejd på vad man kan hitta hos dem. Låt oss ta ett exempel; för ett år sedan läste jag om jordmandel i en artikel där man rekommenderades att leta efter utsäde hos franska fröfirmor on man ville provodla. ”Haha”, tänkte jag och gick in på Impectas hemsida. Mycket riktigt – de har den. Man kan också köpa frön till drakblodsträd, knölvial och smultronspenat (eller bärmålla) i deras butik, om man nu skulle vilja ha detta. Det enda jag riktigt gått bet på hos dom är ullukon, den har de inte – än.


Så om du letar efter en konstig planta, ett sån du har läst om i en gammal dammig bok och vill odla för att du kommer vara den enda i hela kvarteret som har den, gå då först in på Impectas webbutik.

(Och nej, den här artikeln har inte sponsrats av de ovan nämnda fröfirmorna - jag har bara lekt litet med hyperlänkfunktionen.)

2 comments:

LogbLogb said...

http://www.froer.nu/product-view.asp?pid=17503210

Rosengeranium said...

Malabarspenat, ja? Den är släkt med ullukon och jag har odlat den i biblioteksfönstret.