Monday, March 16, 2009

Att utöka sina odlingsområden


Idag har jag stått i ett öppet fönster, mer än tio meter över marken och haft litet svindel. Det är så att jag fått häcken ur och börjat inreda mitt arbetsrum - det där växterna och jag ostört ska få göra våra jobb (de växer, jag skriver). Första anhalten var då att laga persiennen, vars lina torkat och gått sönder så att lamellerna stannat i nedfällt läge. Vi har ny lina liggande för att kunna laga anordningen, men när jag tog mig en närmre titt på den visade det sig omöjligt att trä om linorna. Det var då jag tog fram hovtången, nöp av väsentliga delar och tog bort alltihop.

Var svindeln kom ifrån? Jo, jag putsade fönstret för att få in maximalt med solljus, och jag är litet höjdrädd, så att stå i ett öppet fönster på fjärde våningen fick mig mjuk i benen.

Nå, jag har nu en extra fönsterbräda att ställa växter på, men vad gör man om man inte har så många fönster - eller av någon anledning vill ha ännu mer yta att odla på? Det går att ställa växter var som helst i lägenheten, kan jag avslöja, bara man ser till att de har tillräckligt med ljus. Allt hänger på ljuset.

Ett knep att utnyttja det solljus man får in från fönstret är att odla i nivåer. Min första åtgärd i arbetsrummet kommer att vara att ställa upp en hylla precis framför (bakom?) fönsterbrädan. Det ger mig extra utrymme för växter i rummets ljusaste område - så länge jag ställer dem rätt. På fönsterbrädan ska det stå låga växter, och på hyllan bakom dem höga växter. Själv planerar jag spirningar och babyleaves på brädan och krasse och dvärgärtor (i stora krukor) på hyllan. Under årets ljusaste månader skulle jag då kunna klara mig utan extraljus. Jag kommer nog ändå att förse hyllan med en uppsättning lysrör eftersom jag gillar att leva med hängslen och livrem.

Tar du hjälp av lysrör - eller om du är lycklig nog att kunna få tag på växtanpassade LEDljus - kan du i stort sett ställa dina växter var som helst. Det finns några enkla regler; lysrören ska vara fullfärgs-, kallvita eller speciella växtljus, och de ska hänga tio centimeter ifrån plantorna (ju längre ifrån plantorna de hänger dess sämre blir ljuset). Eftersom plantor växer är det bra att se till så att du kan flytta upp lamporna då och då. Mina armaturer hänger på kedjor med länkar som är så pass stora att jag kan hänga en S-krok i dem för att fästa lampan - det blir enkelt att flytta armaturen upp och ner. Fast det ska erkännas att jag sällan hänger den snett - det stör mitt estetiska sinne...

En annan sak man ska tänka på är att man själv ska stå ut med ljuset. Plantor vill ha ljus 12 till 14 timmar om dygnet, och du kommer att befinna dig i lägenheten under den perioden. Ska du ha plantor i samma rum som du sover i ska du alltså ställa in timern (om du har timer) så att ljuset tänds efter att du stigit upp - och helst ska du också se till att du får några mörka timmar på kvällen för en 'normal' ljusbakgrund. Särskilt kallvitt ljus blir läskigt laboratoriemässigt, och man kan vilja ha en stunds mys med tända ljus efter dagens jobb, utan att göra våld på sin tekniska utrustning.

Ni som läst Parkettodlaren länge kanske reagerar på bilden här ovan. Det brukade ju vara blått ljus på bilderna? Det stämmer, och det var en kostnadsfråga - vanliga lysrör är nämligen billigare än speciella växtlysrör. Men när jag skulle byta rören i vintras hade tillverkaren gjort 'blomlysrör' som kostade exakt lika litet som vanliga lysrör, så jag beslöt mig för att prova dem. Kunde de verkligen konkurera med finare specialrör? Som ni ser lyser det lila, och växter ska trivas bäst i ljus i det blå-röda spektrat (blått + rött = lila). Personligen tycker jag bättre om det, det blir mjukare än de kallvita med blå övertoner som vi hade tidigare. Växterna ser också ut att trivas, så det verkar bli ett lyckat experiment.

6 comments:

Anonymous said...

Tycker det ser riktigt mysigt ut, trots lysrörsljus. Kan det kanske vara bra också för människor att under den mörkare årstiden få extra mycket ljus i hemmet? Eller är det bara solen som räknas för oss däggdjur?

Anonymous said...

Har också funderat på växtbelysning. Var har du köpt din? Vad kostade det?
Visserligen har jag en hel del fönster men de är ju fulla med krukväxter...

Rosengeranium said...

Emma: Ljus är definitivt bra i mörkret, även i mindre doser. Det är ingen slump att just den skandinaviska inredningsstilen ofta går i milda färger.

Jag kollade upp hur det ligger till det där med solljus kontra lampljus. Det är en kombination av styrkan på ljuset och dess färginnehåll som räknas. För att lampor ska funka på människor krävs det rejäla kanoner eftersom man måste komma upp i samma styrka som soljus. När man mäter ljus i lux är det ca 80 lux i hemmets ljusaste rum (hallen eller toaletten oftast) medan soljus som sämst är 32000 lux (indirekt soljus är som sämst 10000 lux). För att få till något liknande hemma krävs det vitmålat allting och speciallampor. Det är ingen slump att få bygger sina egna ljusterapirum....

Morsan: Jag använder vanliga lysrör som jag satt i armaturer tänkta för våtutrymmen. Kommer inte ihåg vad armaturerna kostade - 199:- är en god gissning. Lysrören kostade 69,90 och heter "Fluora" från Osram. Allting är inhandlat på Bauhaus. Hittar du inte Fluora kan du ta deras kallvita som heter något i stil med dagsljuslysrör.

Anonymous said...

Oj, ja det var ju rätt stor skillnad på hallampan och solen...gissar att min dassiga mysbelysning varken gör från eller till då... Och man märker verkligen hur man lever upp på dagarna nu när solen lyser! All heder år de gamla egyptiska soldyrkarna.

Grönsaksbloggaren said...

Var köper du de här lysrören?

Rosengeranium said...

Emma: Och de nya svenska :)

Grönsaksbloggaren: Bauahaus, vanligtvis.