Friday, March 13, 2009

En titt i den gröna boken 090313

Hm, det har varit litet av Fredagen den 13:e här i Uppsala, så jag sitter och bloggar väldigt sent. Låt se vad jag har skrivit den senaste veckan

Måndag 9/3
Planterade om första 'Enorma'bönan. Den nya billiga plantjorden var bara torv, bark och sand (surpris). Måste skaffa ny.
Jag visste ju redan att det var så! Billig jord består nästan enbart av torv, ändå snålade jag när jag köpte mina senaste fyrtio liter. Gissa hur mycket det skiljde; nio kronor! Bah! Och att gnugga den här jorden i handen (jag gör sånt medan jag funderar) är direkt obehagligt; den sticks.

Sensmoral; satsa på den dyrare jorden, prisskillnaden är inte så stor.

Tisdag 10/3
Chilipeppar #4 på väg upp
Sockermelon 'Early Silverline' #33 på väg upp
Salladslök på väg upp
Lök #47, 50 & 51 på väg upp

Jag numrerar min sådd. Det är enkelt när man sår i äggkrukor; man tar bara en blyertspenna och skriver ett nummer direkt på skalet. Att det ska vara blyerts är viktigt eftersom grafiten i blyerts är ogiftig. Sedan kan man skriva en massa om sådden på ett papper bredvid, utan att bekymra sig över hur mycket plats det tar. (Salladslöken planterades direkt i en kruka, det är därför den inte har något nummer.)


Onsdag 11/3
Letade pinnar på vägen hem. Tog en mindre skog som tinades, fick de tunnaste grenarna avklippta och spetsades trubbigt i nederänden.
Ni må tro att grannen stirrade konstigt när jag kom gående! Grenarna plockade jag ur de högar med sly och träd som kommunen rensat ur vår närbelägna skog. Jag såg noga till att bara plocka kvistar som var för små för att användas till annat. Inte för att jag vet vad kommunen gör med de stora träd som rensas bort, men de kan ju vilja sälja virket. Sly passar dessutom bäst till mina plantor, som nu har det riktigt trendigt i sina krukor. (Aaaaaaaaaaaaah! Sen när blev jag trendig!? Attans Shabby Chick!)

Jag lovar att ni ska få ett foto senare.

I sammanfattning kan jag säga att jag planterat om växter nästan varenda dag den här veckan. Som ni redan har sett sprängde nakenfröpumporna nästan sina äggskal innan jag hann sätta dem i riktiga krukor. Deras växtkraft är fruktansvärd. Igår och idag beslöt jag mig att ta litet lov, men imorgon kommer jag att ge mig på tre plantor till - om jorden räcker...

***Eftersom örter är en parkettodlargröda får ni här en liten fredagsfilm med Patti Moreno "Gardening by Cuisine". Hon visar ett knep för att frysa sina örter, och genom att använda det kan man rotera örterna i köksfönstret, så att man inte behöver odla alla intressanta sorter samtidigt.

2 comments:

Ayla said...

har precis hittat hit och det är jag glad för! har precis planterat just persilja och basilika i köksfönstret. Trädgården är liten och i stort sett mer en terass, vilket innebär att jag planterar allt i kruka. Ska bli roligt att läsa mer här! Välkommen in till mig :)

Rosengeranium said...

Tackar, tackar! Tittar in.