Monday, March 23, 2009

Extremvallning och förhandstips om utmärkelseJag har flunsan från Helvetet, och mina lungor klagar - de tycker att det var nog med lunginflammationen i höstas. Min hjärna har lagt av och eftersom jag ändå vill ge er något klokt om inomhusodling vände jag mig till YouTube. Jag menar; det finns filmer om allt där och nog går det att hitta matnyttiga saker för parkettodlare.

Naturligtvis fastnade jag för något helt annat. Jag vet inte hur jag ska motivera att BaaStuds extremvallning av får har något med inomhusodling att göra. De använder LEDljus, räcker det? Nåja, det är en rolig film.

På onsdag får ni bloggtips tack vare Ayla med Aylas Tankar. Hon har gett mig den fina utmärkelsen "I think you're faboulus!" och när min hjärna inte är gröt längre kommer jag att skicka den vidare.

2 comments:

LogbLogb said...

vad jag läst ger LED aldeles för lite ljus än så länge om man inte lägger ner stora summor men det skulle vara rätt fräckt att binda in LEDslingor i bladverket cyborgplants.

Talks Kamal Meattle: How to grow your own fresh air
http://www.ted.com/talks/view/id/490

Rosengeranium said...

Det beror på vad man menar med "för lite ljus" och "stora Summor". De diodlampor Heliospectra utvecklar i Göteborg är visserligen tre gånger så dyra som de högtrycksnatriumlampor man använder i växthus (företaget satsar i första hand på professionella odlare), men de är fullvärdiga ersättare till ljusstyrkan räknat. Eftersom jag inte vet hur mycket en högtrycksnatriumlampa kostar kan jag inte säga hur pass stora summor det rör sig om, men det är en klart lägre differens än jag trodde från början (det blir _dyrt_ men överkomligt sas.). Plusset med LEDljuset är att det drar långt mindre energi (och om jag får spekulera litet så är lamporna också mer hållbara) än högtrycksnatriumlampor.
Ny Teknik; Lysdioder fördubblar plantornas växtkraft
Heliospectra

Just nu byter jag mina lysrör till växterna en gång om året eftersom rören långsamt avtar i ljusstyrka. Det är knappast miljövänligt, så jag väntar med spänning på att LEDväxtljus för privatodlare ska börja tillverkas.

Bra film! Det är nog ingen slump att växter som svärmors tunga är så vanliga. Hm, jag kanske ska skaffa några - trots att de inte är ätbara :)