Monday, August 18, 2008

Blomflugor

Maskkompost med maskfälla i sin naturliga miljö (fotot är taget utan blixt - jag har inte softat min garderob av romantiska skäl ;) ).


Tala om miss! Häromveckan skulle jag visa sonen maskarna i maskkomposten - naturligtvis med baktanken att han skulle bli intresserad av återvinning och livets kretslopp. Jag menar; maskar verkar vara en intim del av varje pojkes barndom, så han kan knappast rygga för dem.

Och maskarna var okej. Det var MOLNET med blomflugor han inte gillade. Han skaffade ett viktigt ärende i ett annat rum, medan jag fick ta hand om grönsaksresterna själv. Jag hade blivit förvarnad om att maskkompost också innebär flugor, och nu fick jag se vad som händer om man inte sätter ut flugfällorna i tid.

Även bland växterna frodas blomflugorna, och jag har infört en jaktrunda i min dagliga rutin. Alla flugor jag hittar dödas utan pardon. Det kommer förmodligen inte att göra mitt hem flugfritt, men jag hoppas kunna decimera antalet rejält. Jag vill inte använda ohyresspray - vi bor ju själva här och jag mår dåligt när jag stiger in i ett sprayat rum. Nemablom, med nematoder som ger sig på fluglarverna, väntar jag med tills jag har kollat upp hur mångsidiga dessa nematoder är. Om de ger sig på andra maskar också kan jag inte ha dem i maskkomposten...

Det finns några få fördelar. Blomflugorna, som egentligen är sorgmygg, luktar gott när man klämmer ihjäl dem. En del luktar svagt av mysk, andra luktar som tvättmedel med havs- och citrondoft. Detta kan fungera tvärtom, jag vet äldre som inte tål doften av vissa rengöringsmedel eftersom de tycker att de luktar blomflugor. Själv fokuserar jag på det positiva - och tvättar händerna efteråt.

2 comments:

Anonymous said...

... bara för att hoppa in lite sådär diskret på ett gammalt inlägg kan jag säga att min mamma brukar ställa ut små skålar med äppelcidervinäger. Blomflugorna hamnar där och dör. Vet inte riktigt om de gillar doften eller så, men det tycks vara ganska effektivt.

Rosengeranium said...

Äppelcidervinäger fungerar jättebra - sådana fällor är det första man ska ta till om man har blomflugor. Efter en tids analyserande visade det sig dock att det jag hade i maskkomposten inte var blomflugor utan sorgmygg, som av någon anledning förökade sig som Egyptens gräshoppor. Sorgmygg gillar helt andra saker, men det visade sig att så fort jag förlängde 'matningsintervallerna' så dog de ut. De gillade uppenbarligen inte mörker flera dagar i streck.