Tuesday, July 31, 2007

Kampanjen för att adoptera en plantskola, sammanfattning 1

Plantering på Funbo Plantskola.


Detta är den första sammanfattningen av Kampanjen för att adoptera en plantskola.

Bloomingwriter (Jodi DeLong) i Kanada har ett rekord som förmodligen kommer att vara svårslaget. Hon har adopterat hela tjugofem plantskolor. Ni kan läsa om dem i två bloginlägg här och här (texten är på engelska). Alla plantskolor är fristående med kunnig och vänlig personal. Jag vet inte hur det är med er, men att läsa om de olika plantskolorna ger mig lust att göra en rundresa i Kanada. Besöka kommersiella plantskolor är ett utmärkt sätt att lära känna ett land, och en påse frö (okej, rätt många påsar frö) är en lätt och trevlig souvernir*. Hon har till och med hittat en plantskola med järnvägskoppling...

På den svenska sidan hittar vi mitt eget reportage om Funbo Plantskola, ett litet familjeföretag med stor kärlek till odlande, inklämt mellan väg 282 mot Almunge och Lennakattens museijärnväg. En blinkning också till Joppe med bloggen Joppes Gröna Rum som har hittat ett trevligt café med växtanknytning i Öhr, Småland. Som gammal uppsalastudent faller jag för kaféer - jag kommer att länka till reportaget "utom tävlan" när det blir skrivet.

Att hitta bra plantskolor är ett detektivarbete - ofta finner man dem på hörsägen bland andra trädgårdsentusiaster. Ni som läser Bloomingwriters blogg kommer att märka att hon har tillbringat flera år på att leta upp de pärlor hon presenterar. Har man ingen hörsägen att tillgå är telefonkatalogen ett utmärkt redskap (kom ihåg att det inte är alla plantskolor som har hemsida - telefonkatalogen ligger å andra sidan online). I förlängningen av den här kampanjen kommer ni också kunna använda bloggar för att hitta det ni söker. Gör några söndagsutflykter och adoptera lämpliga kandidater enligt dessa regler. (Jag hoppas kunna göra en central hemsida och en liten logo för kampanjen någon gång nästa vecka.)

*Tumregeln för växtinförsel från länder utanför EU är att man får ta med sig frön men inte plantmaterial.

Glöm inte heller omröstningen i marginalen ;-)

No comments: