Sunday, July 08, 2007

Det där med kunskaper...Man behöver inte mycket för att vara en parkettodlare. Man behöver kunna lägga jord i en kruka, stoppa ner frön, och vattna med jämna mellanrum. Något som underlättar är viljan att plussa på sina kunskaper. Jag har precis [åter]upptäckt bibliotket. Tänk, vilket superställe! Massor med färgrika blomböcker för mig, bara mig!.. och alla andra som är smarta nog att gå dit :-)

Varannan vecka går jag till Uppsala stadsbibliotek och lånar en trädgårdsbok och en språkkurs. Det har redan gett resultat. Numer vet jag till exempel att min calomondin, som förresten blommar som bara den, lider av chloros (dvs. järnbrist) eftersom mitt vatten är kalkrikt. Snart kommer jag att veta vad jag ska göra åt det också :-). Dessutom känns det inte helt fel att krypa ner i soffhörnet och titta på vackra blombilder när det regnar ute.

Men språkkursen? Tja, man behöver inte kunna mer än sitt eget språk om man vill odla, plus att det kan vara bra att veta att det är växtens latinska namn man ska använda om man letar en speciell planta. Men ju fler språk man kan, dess mer kunskaper kan man lägga rabarber på. Jag menar, se på balkongen här ovan. Den bilden tog jag i Paris för två år sedan. Där odlade man överallt. De som inte hade balkonger naglade fast krukor i väggen utanför sina fönster. Och i ett land där man kan klämma in en djungel på en så liten yta borde det finnas ett och annat verk för en parkettodlare. Men franska trädgårdsböcker översätts sällan till svenska, så min plan är att läsa dem på orginalspråket.

Och tänk vad man kan lära sig om man kan kinesiska! Kineserna är ju mästare på intensivodling och odlar också i kruka. Så jag lånar en språkkurs i omväxlande franska eller kinesiska* och leker litet med den. Jag hoppas hitta en kurs som är så rolig att man kan stå ut med att nöta glosor ända fram till det gloriösa ögonblick då man faktiskt pratar språket.

*Mandarin/putonghua om du vill veta exakt vilket kinesikt språk jag läser

3 comments:

Lilla B said...

Vilken rolig blogg! Nu har jag läst igenom massor av inlägg, lagt dig till favoriterna och kommer snart åter!
Tack för idag.

Fundera grönt said...

Wow, är det din balkong? Ser riktigt grön ut! Ingen parkett på balkongen dock... Bibliotek är bra. Jag gör till och med så ibland att jag kollar trädgårdsböcker i bokhandeln, hittar något jag vill läsa och sen beställer den på biblioteket. Billigt och bra!
U

Rosengeranium said...

Lilla b: Tack! Det värmer att höra en dag när man är litet trött.

fundera grönt: Tyvärr inte. Jag fotade den i Paris - det fanns massor med sådana balkonger där. Tala om odlande folk! Min egen balkong är litet mager i år. Förutom körsbärsträdet odlar jag mest penséer och smultron.