Tuesday, July 14, 2009

Vart tog veckan vägen?


Det är märkligt hur svårt det är att få tid till saker när man har 'semester' (jag jobbar fortfarande fyra timmar om dagen - men hemifrån för tillfället). Jag har inte gjort någonting av det jag trodde att jag skulle göra. Istället har jag prioriterat familjen då jag är ledig, vilket i stort sett betytt att vi varit på biblioteket och gjort barnavdelningen osäker.

Ja, i och för sig har jag tagit fram de fröer som stått i kylen och lekt vinter (ramslök och björnbär om jag minns rätt, jag har inte slagit upp det i min dagbok än). Vi har också besökt Plantagen, men kom bara hem med ett paket cashewnötter. De få örtplantor som fanns där var sorgliga att se. Så blir det när man har snabbköp för växter och säsongen är över.

Jag har också funderat litet över resultatet i omröstningen. Det visade sig att Parkettodlarens läsare tyckte att jag skulle bo på landet, medan Indoor Gardener's läsare tyckte att jag skulle bo kvar i stan. Min teori är att drömmen om en stuga på landet är starkare i Sverige. Att odlande helst bör ske där, vid en röd liten stuga och en röd liten lagård, sitter djupt i vårt kollektiva undermedvetna. I USA är sk. "urban hometeds" (stadsjordbrukshemman) vanligare, och rörelser som urban permaculture har fler anhängare. På det viset är det inte lika nödvändigt att ge sig ut utanför tullarna för att göra livet grönt. Hur pass stor den skillnaden är vet jag inte, och svarsunderlaget i omröstningen är alldeles för lågt för att vara statistiskt säkerställt, men jag stöter ändå på den alltsom oftast så det var kul att den slog igenom även i ett sånt här litet exempel.

2 comments:

Cattis said...

visst är det så att man gärna tar sig an familjen när man har tid över.
Barnen blir snart stora, så det är bara att njuta av tiden som är ;-)

jag har odlat rädisor på balkongen, men de verkar inte utvecklas alls. Blir bara en röd rot och långa stänglar som blommar med vita små blomster... Ska det vara så?

Kanske borde du bo kvar i stan så du kan vara en förebild för oss som bor i lägenhet med max en balkong att tillgå.

Tack för inspirationen,
kram
Cattis

Rosengeranium said...

Hmmm... om du får en lång rotstängel utan att den sväller upp och dessutom massor med gröna blad så har nog rädisorna litet för mycket gödning. Annars skulle jag tro att dina plantor är stressade - det blir både varmare och torrare i en kruka eller större behållare, och klimatet på balkongen är i sig annorlunda än ute på ett land. Kolla hur de står, är det blåsigt eller väldigt mycket sol så försök att flytta dem till ett mer skyddat läge.

De som blommar nu kommer inte att bli så mycket roligare (så en ny omgång istället), men allt är inte förlorat för det. Låt blommorna gå i frö och samla in dem så har du dina första egenskördade frön. En del av dem kan du använda till att så nya rädisor, resten kan du använda till att grodda. Rädisgroddar blir peppriga (ungefär som smörgåskrasse) och passar bra som krydda i sallad eller som pålägg på smörgås.

Det blir stan för oss än ett tag till, och förmodligen i en mindre lägenhet så att odlandet blir mer av en sport :)