Friday, April 03, 2009

Mässråd om att bli av med sorgmygg


De flesta av er verkar ha avslöjat mitt aprilskämt om genmanipulerade mördarsniglar och supersmå får (jag har alltid tyckt att man borde avla fram minifår till minicollier). Det kom inte ur luften dock - det fanns företag på Nordiska Trädgårdar som hade levande djur med sig.

Det jag tänker på är Biobasiq Sverige AB. De hade ett levande humlebo i montern, till min stora förtjusning. Jag har inte vetat om att man kan odla humlor ungefär som man odlar bin. Det blir ingen honung, men man får stabila pollinatörer till sina odlingar, och de tål dessutom kyla bättre och är mindre stickbenägna än bin. Biobasiq jobbar nämligen med biologiskt växtskydd och med nyttodjur för odlingar (det är där humlorna kommer in). Själv var jag naturligtvis mer intresserad av nematoder mot sorgmygg. Sorgmygg är det vanligaste gisslet i inomhusodling och nästan omöjligt att komma till rätta med.

Jodå - de har nematoder i små förpackningar till privatodlare! (Det är ännu inte vanligt att biobekämpning säljs till amatörer, de flesta vänder sig till storodlare.) Det man ska tänka på är att maskarna är färskvara; det går inte att beställa hem för att det är bra att ha, utan man måste använda dem precis när de anländer. Företagets hemsida är för övrigt bra på många vis - de har massor med information om olika skadedjur (som naturligtvis matchar sortimentet) och ibland kompletterande videor till.

Jag tog en titt på filmen om sorgmygg, och den visade sig vara på danska. Biobasiq producerar sina nyttodjur tillsammans med Borregaard Bioplant som är ett danskt företag, och uppenbarligen delar man videor också. Språket är inte ivägen (och visst kan man anstränga sig litet - det är trots allt ett grannspråk) och man förstår kärnbudskapet ändå. Men titta inte på videon om du är känslig för parasitbilder.

Nu kan man bekämpa sorgmygg med vanligt hederligt flugpapper också. Jag köpte en förpackning med tio klisterark Willab Gardens monter. Willab Garden säljer växthus och hade i år en shop med småsaker för att hålla innehållet i husen i trim (jag köpte också en ph-meter för jord). Det är värt att lägga på minnet när man odlar inomhus att växthusodling är mest likt det man gör och att det därför är värt att kolla upp litteratur om detta och sådana försäljare för att få tips och råd - det ger ofta mer än klassisk blomkrukeläsning.

Som ni ser på bilden har jag klippt upp arken till mindre bitar. Efter att ha tittat till mina växter insåg jag att det var bästa sättet för att fånga sorgmygg. (De har gett sig på mina fina salladslökar, nu är det KRIG! Igen.) Det har fungerat bra, om inte annat så för att jag får ett visst hum om var problemet är värst. Men attans så klistrigt det där klistret var! Saxen var fullkloggad, och med fingrar som fastnade i allt kände jag mig som Peter Parker när han upptäcker att han har fått spindelkrafter. Det gick bort med matolja, som tur var (en tillämpning av ett gammalt knep jag lärde mig av mina farföräldrar; smör löser upp kåda, så när tvål och vatten inte fungerar på ett klister är alltid matfett nästa test).

[Fredagar brukar ju vanligtvis vara den dag då ni får utdrag ur den gröna boken - men den har försvunnit! Jag har litet panik, men hoppas kunna hitta den snart.]

4 comments:

Anonymous said...

Roligt att läsa om det här, har själv testat en produkt från Bionema (http://www.bionema.se/) mot sorgmyggor. Fungerade riktigt bra måste jag säga.

/Roger

Rosengeranium said...

Bra att höra! Det är snart dags för mig att beställa en laddning. Tack.

Emma said...

den montern fastnade jag också för! Tänkte försöka skriva en rad om deras produkter i tidningen framöver, verkar ju riktigt bra!

Rosengeranium said...

Jo, den var kul! Om jag kunde komma på hur det skulle gå till praktiskt skulle jag skaffa ett humlebo att ha inomhus av dem :))