Friday, April 17, 2009

En titt i den gröna boken 090417

Det var längesedan jag tog fram den nu - för bloggen i alla fall. Förkylningen från Helvetet har fortfarande inte riktigt släppt taget om mig och nu har den första entusiasmen släppt, så anteckningarna blir ibland kortfattade.

Nå.

Jag har nu bättre koll på vattenåtgång eftersom jag skriver ner den varje gång jag vattnar. Så här skriver jag den 14/4
"Vattenåtgång 12,3 liter
Bokashivätska 20 milliliter"
"Avhärdade femton liter vatten"


12,3 liter vatten är den minsta vattenmängd jag gjort av med på en stor vattning den senaste månaden. Blommorna kan kräva 20 liter om vädret har varit soligt en dag. Jag börjar fundera på om jag verkligen måste avhärda allt vatten, men samtidigt minns jag de tjocka, gulvita skorporna som blev i krukorna innan jag gjorde det, så jag håller ut. Dessa skorpor drar till sig svampar, och jag har nog som det är med sorgmygg och trips.

Den stora åtgången på vatten har gjort att jag fått uppgradera min utrustning. Numer använder jag inte bara syltkitteln på tio liter när jag avhärdar - jag har lagt till vardagsgrytan på fem liter också.

6/4
"Popcorngroddarna klara! Bittra med märkligt söt eftersmak. Kornet fortfarande hårt - lämpar sig bäst som tillagat eller för spirning."
Min jakt på groddar som jag kan äta går vidare. Popcorngroddarna tycker jag om, men de hårda kornen gör dem svårätna, så burken står kvar i kylskåpet. Jag planerar en större spirningsträdgård med olika babyleaves, popcorn och ärtor. Det blir kul!

16/4
"Åt två sockerärtor ca 10g skörd."
Japp, den blygsamma början på mitt skördande mina vänner. 10g sockerärta, inte direkt så jag ringer TT, men litet skoj i alla fall.

Något som jag kommer att skriva in i boken ikväll är presentkortet som kom med posten. Min vana trogen deltog jag i alla tävlingar jag kunde komma åt på Nordiska Trädgårdar, och det visade sig att jag vann ett presentkort på Plantagen. Tjohooo! Jag kan shoppaaaaaaaaaaaa!

2 comments:

Esbe said...

Vad är att avhärda?

Vet du att du inspirerar mig massor! Idag har jag fått tag i en väv att lägga mellan lecakulorna och jorden... Jag hittade den på myrorna för 5 kr! Synd att det bara var en... Men det är ju en början! Och som du skrev nånstans, det som behövs mest för växtens skull är jord och vatten!

Rosengeranium said...

Avhärda vatten = ta bort kalken ur det. Här i Uppsala är vattnet kalkrikt och kalken sätter sig som hårda skorpor på jorden i krukorna. Avhärda kan man göra på olika sätt, själv kokar jag vattnet, då fälls kalken ur som ett damm eller som beläggning på grytans insida.

Kul att jag inspirerar! Lycka till!