Wednesday, April 22, 2009

Earth Day 2009

Det är Earth Day idag, ett firande som inte riktigt har satt sig här. Själv har jag fortfarande Stora och Viktiga Ärenden flera dagar i veckan och känner mig litet trött, så jag måste fira på det ekonomiska sättet med en kopp te och en kaka i en manuellt gungad gungstol. Tyvärr insåg jag just att jag tagit en maamoul till téet, dvs. en kaka från mellanöstern som säljs styckeförpackad i aluminiumklädd plast. Jag får nog minus på mina miljöpoäng där, oavsett hur mycket jag gungar min gungstol. Å andra sidan åker jag mycket tåg och vägrar flyga, så jag kanske stod på plus?

Nå, om det är Earth Day kanske man skulle tänka på hur pass miljövänligt man lever sitt liv. Jag har, efter några års halvhjärtat jobb, nått det stadium då jag nästan bara förbrukar min egen del av jordens tillgångar. Det går alltså att klara av utan att slå knut på sig och genast äta kruskakli och gå till fots till jobbet tre mil bort. Till min hjälp har jag en enkel regel; miljövänliga vanor införes om de förenklar och/eller gör mitt liv billigare. Dessutom har jag en tilläggsregel; hellre nästan rätt än helt fel. På det viset slipper jag få panik varenda gång jag råkar göra något miljöovänligt - som att äta en överförpackad kaka.

Då och då brukar jag kolla mina vanor på Myfootprint.org för att se hur det går. Just nu ligger jag på 1,12 jordklot, målet är att ligga på 0,8 (för att ge en marginal för önskeberäkningar och felmätningar från webplatsens sida). Jag hoppas nå det inom ett år - och gör jag det inte... Tja, det kommer fler år, och jag ligger fortfarande låååångt under riksgenomsnittet (jag förbrukar 17,9 "hectares"* jord jämfört med riksgenomsnittet på 40,9).

*Gissa vem som inte orkade använda en onlinekonverterare för mått. Ekonomiskt var det...

3 comments:

msn00b said...

Tanken med testet är ju så fin men det är så synd att de inte når hela vägen fram, att inte ens ha ett alternativ för att människor inte äger en bil känns ju lite märkligt för att inte tala om att de därtill tar för givet att det fordon man åker mest är en bil så de frågar bara efter vilken sort.
Det är synd för det är den typen av saker som gör att vi miljömuppar inte riktigt tas på allvar.

Rosengeranium said...

Heh, det finns svenska test som stämmer bättre med vår verklighet - jag lägger upp några länkar i nästa post. Jag tog det här testet eftersom jag gillar den grafiska designen (ytlig - vem? jag?) och eftersom det fungerar både i Parkettodlaren och Indoor Gardener (den engelska översättningen av Parkettodlaren).

msn00b said...

oh vad roligt att det finns! De tar jag gärna del av :-) Och jo designen var jättefin - ytlighet är underskattat damnit *sits on hands to prevent self from ranting on subject* :-)