Tuesday, October 23, 2007

Jordmandel och vitlök


Jordmandel, tufsig jordmandel. Det är en vecka sedan jag planterade om dem, och nu går jag och tittar ner i byttorna varje dag för att se om de vissnar eller växer. Än är det svårt att säga. I den ena byttan är det litet grönare, den andra verkar mer död. Å andra sidan har nummer två gröna strån kvar, så det finns hopp. Inte trodde jag att omplanteringar skulle vara mer spännande än tv-deckare.

Det vita ni ser strött mellan stråna är skivad vitlök. Ni kanske minns att sorgmyggorna i stort sett försvann efter att jag planterat vitlök i en av mina trädgårdar. Efter en viss tids experimenterande har jag kommit fram till att det är delad (eller som här skivad) vitlök liggande direkt på jorden som är effektivt. Jag misstänker att det är några av de flyktiga ämnena i löken som myggen inte gillar. För säkerhets skull har jag ändå planterat vitlök i lådorna också. När blasten vuxit sig stor nog ska jag krossa bladen och strö ut på samma sätt. Fungerar det kommer jag spara in en del vitlökar.

5 comments:

Anonymous said...

Du har möjligen inget bra tips om hur man bäst avlivar bladlöss. Har försökt strypa dem men det verkar inte fungera så bra. Och om man nu ger upp - hur länge behöver man låta bli att ställa något i fönstret för att vara säker på att någon liten förirrad lus inte stannat kvar. Vet du?

Lilla B said...

Jag har ingen kläm på hur man använder jormandel. Inte ens på hur en sådan ser ut. Skulle vara kul om du visade upp en när du skördat! Och skrev lite om användningsområde. nyfikenheten växer! :)

Rosengeranium said...

christina w; Strypning är ingen dum metod, den funkade alltid bäst när jag försvarade mina fuchsior mot angrepp. När jag hittade större kolonier plockade jag helt sonika hela löv och kvistar - så länge växten är kvar till större delen överlever den. (Släng bladen i soppåsen och gå ut med den direkt sedan.)

Om du inte ska äta växten kan du spruta med såplösning. För att det ska funka måste du spruta tills hela plantan är _genomvåt_. Det ska droppa från varje blad.

En bladlus lever i 20-40 dagar, så jag skulle hålla ut med bekämpningen i 40 dagar - oavsett vilken metod jag valde. Jag vet inte hur ofta man måste 'såpa' sina växter under den perioden, tömmer man fönstret är det ju bara att vänta. Ställ några prydnadssaker på fönsterbrädan under tiden. Annars kommer den plana ytan att dra till sig viktiga papper, saker som kan vara bra att ha, nycklar och annat och så blir fönstret så belamrat att man inte kommer åt det när man vill ställa växter där igen. (Been there, done that...)

Rosengeranium said...

lilla b: De är bönstora och randiga. Jag tog oturligt nog inga bilder nu när jag skördade senast - jag lovar att jag ska skriva litet mer om dem snart.

Anonymous said...

Men vad tusan....lever de så länge? Mardröm.....
Tack för tipset om tomma ytor. Här finns inga eftersom det du beskrev alltid händer när en yta är tom.