Tuesday, August 14, 2007

Botan skördar

Bilden är Uppsala Universitets egen från Botan skördar, och kommer härifrån.
Om du har vägarna förbi Uppsala någon gång mellan den sjätte och sextonde september finns det ett evenemang du inte ska missa; Botan skördar. Ett av skälen är att utställningen inte visas varje år; intentionen är vartannat, men om inte jag har missat en gång så var det tre år sedan sist.

Den största orsaken är förstås att forskarna och doktoranderna gör skäl för sina ihopgnetade forskningsbidrag och odlar grönsaker från hela världen. Det var där jag stötte på ullukon för första gången, och det var också där jag insåg att det mesta går att krukodla. Nu har forskarna trots allt mer resurser än jag; det mesta odlades i bastanta trälådor. Ändå var mycket i den storleken att det hade kunnat passa in i en lägenhet utan problem. Inspiration!

Utställningen är pedagogiskt upplagd, åtminstone så långt jag kunde upptäcka förra gången. Ni måste förstå att hela utställningsutrymmet är fyllt av grönsaker; grönsaker på borden, grönsaker i kruka, grönsaker i kruka som dessutom fått växa som slingerväxter över portaler och längs med spaljéer, pumpor, squash, rovor och kål i alla dess former. Bara att se hur mycket av våra kulturväxter som är någon form av brassica var omtumlande. I allt detta gröna blev jag en aning omtumlad, och hängde inte med i alla pedagogiska intentioner.

En annan orsak till min yra var att detta var (och kommer att vara, hoppas jag) en guldgruva för den som vill odla konstiga växter. Visst är det tråkigt att köpa sacketter när man istället kan odla sockerplanta och få sin aspartam naturligt. Och ullukon, som ger soppor en silkig textur istället för potatisens gryniga. Jag vill prova! Det mesta visade sig dessutom gå att beställa från Impecta. (Kanske tur att inte allt går att få tag den vägen - jag skulle raskt tränga ut både möbler och resten av familjen i mina odlingsförsök.)

Misstaget jag gjorde förra gången var att inte föra anteckningar. Utställningskatalogen visade sig vara gammal och tog inte upp allt jag var intresserad av. Alla fakta fanns däremot uppskrivna på skyltar runt om i lokalen, så det är en smal sak att skriva av namn och latinska namn och övrigt som kan vara intressant att ta med hem. (Texten är copyrightad till författaren; du kan fotografera av den med digitalkamera, men du får bara använda fotot för eget bruk och inte ens lägga ut den på din websida. Gör mig en tjänst och följ dessa regler; det räcker med en Dickens.)

Kort sagt; ta med anteckningsbok och penna och kom dit. Du kommer inte att ångra dig.

Botan skördar 2007/09/06-2007/09/16
Orangeriet
Botaniska trädgården
Uppsala

1 comment:

Lilla B said...

Så spännande det låter. Flyttar sonen till Uppsala nästa vecka - då blir det ju anledning att åka dit lite å ch då, kanske..