Monday, May 07, 2007

Alla dessa veckor...


Som ni säkert märkt har jag inte postat på en vecka, och det har sina rutiga skäl. Förra veckan var veckan från helvetet. Jag har börjat på ett nytt jobb, ett mycket trevligt jobb som verkar lovande, så det var inte problemet. Problemet låg i att min son blev sjuk och höll mig vaken på nätterna. Tänk vad snabbt man kan glömma hur mosig man blir utan ordentlig nattsömn. Det blev till och med så illa att jag glömde vattna min försådd och alla små plantor låg som kokta spagetti över sålådorna. Jag vattnade på dem i alla fall, och se; de flesta reste sig igen.

Andra växter har frodats medan jag vände ryggen till. Basilikan till exempel. Den är nu så stor att nästa omgång pesto kommer att bli dubbelt så stor - dvs. två (2) liter. Jag kommer att gräva upp den ur sin låda och ersätta den med gräslök och persilja, sanna mina ord! Nu har jag pesto för ett år framöver.

Till salvian har jag ett trevligt recept som nog kommer att hålla den i schack. Det kallas för "Icelandic chicken" och är ett rekonstruerat medeltidsrecept (de av mina läsare som är medeltidsnördar kommer nog att känna igen Cariadocs kokbok, är man både mat- och medeltidsintresserad kommer man förr eller senare att stöta på den när man surfar på nätet).

De större utmaningar som ligger närmast är att dels plantera om min försådd - som ni redan vet har jag omplanteringsfobi, dels att skaffa maskkompost. Det sistnämnda är lite som att skaffa katt; den ska skötas och matas och man måste ta hand om avföringen. Tack och lov att den inte har päls också, maken är pälsallergiker.

5 comments:

Anonymous said...

Du kan ju göra en basilika och tomatsoppa istället för att gräva upp basilikan.

1 stor gul lök
5-6 klyftor vitlök
olivolja
1/2 kg körsbärstomater
1 pkt tomatpuré
salt + peppar
färsk basilika (ungefär så mycket som man får i en sådan där kruka som man kan köpa i affären)

Hacka och bryn löken i oljan.
Dela tomaterna på hälften och släng i grytan.
Häll över tomatpurén.
Låt puttra i 10-15 minuter.
Riv sönder basilikabladen och strö i grytan.
Låt puttra ytterligare några minuter.

Servera med en sallad och vitlöksbröd.

/Poul

Rosengeranium said...

Hm, låter smaskigt. Tack för receptet!

Lagers tabberas said...

Roligt att träffa på Din blogg!
Maskar - Jag har inte räknat, men det är nog hundra tusentals.
Fick ett traktorlass md hästgödsel i höstas. Gödselstacken hade då brunnit ihop i ett år. Nu har den legat förflyttad till mitt under dryga halvåret.
Tog ett greptag fär att kärra ut "skiten" för några veckor sedan. Det är ett fullkomligt myller av maskar som jag nu tillför min annars styva lerjord, en jord som jag hoppas kommer att förbättras en del och luckras genom den halm som "höstskiten" är komposterad med.

pernilla said...

vilken rolig blogg du har! med så mycket bra tips!!! Dig skall jag besöka ofta!
:D

Karin said...

Det må jag säga, efter att ha gått igenom dina planteringar, du gör det bra som klarar av sådan växtlighet i en lägenhet. Hur bär du dig åt? Jag försökte mig på gräslök inomhus och plötslig hade jag invasion av blomflugor.