Tuesday, September 30, 2008

Litet trött bara...


Idag kom jag på mig själv med att fundera över varför jag inte samlar frimärken? De tar liten plats, förvaringen är standardiserad och man får inga idéer till en massa konstiga gör-det-själv projekt. Och när jag ändå var igång funderade jag på varför jag nödvändigtvis måste göra "frugal living" till en andra hobby, istället för att köpa mig ur besväret.

Vad jag gjorde? Jo, jag påbörjade tillverkningen av två skiljeväggar till mina maskkomposter. Det tog längre tid än jag räknat med och tillverkningsmaterialet kryllade sig som bara miljarder buntband kan krylla sig. Jag hoppas bli klar i morgon, eller i övermorgon, eller kanske till och med på fredag...

(Snälla tomten, jag vill ha en Can O' Worms och ett starter Bokashiset i julklapp!)

Sunday, September 28, 2008

Living With the Land Greenhouses



Tro det eller ej, men det är Disney som ligger bakom de här växthusen. Filmen är inspelad på Epcot Center i Florida, och den dag jag har råd att ta med hela familjen kommer vi definitivt att besöka stället. Det finns guidade "behind the scenes" turer för finsmakare där man får mer direktkontakt med odlingarna, men finge jag chansen misstänker jag att jag skulle ge mig på båda. Vem kan väl motstå sightseeing med en speaker som ger omisskänliga "2001: A Space Odyssey"-vibbar?

Saturday, September 27, 2008

My Indoor Vegetable Garden



Jag kan bara erkänna mig besegrad och tillägga att när jag blir stor vill jag ha en sån inomhusträdgård.

Thursday, September 25, 2008

Tommys troll slår till


Det var ju meningen att jag skulle fortsätta min nystart idag, men det blev inte så för att... för att... ett litet troll (vi brukar kalla det Tommys troll) kom och slog mig i huvudet när jag bara skulle ta och läsa igenom den senaste katalogen över svindyra företagskurser (någon tror att mitt eget dito har pengar). Jag skulle inte ha lutat mig ner i futongen - Tommys troll är känt för att gömma sig bakom soffryggar.

Vare hursom; jag sov hela förmiddagen och vaknade lagom till föräldrafikat på sonens dagis. Arbetet fortsätter i morgon, ni får en bonusbild på mina tomater så länge.

Wednesday, September 24, 2008

Nystart!


Min plan med nystarten har hela tiden varit att ta ett fönster i taget, ta bort krukor, tvätta och putsa själva fönstret och sedan fixa den nya växtligheten. Att avsluta en enhet åt gången ger en begriplig arbetsgång och snabbt synliga resultat (som jag skulle sagt som projektledare).

I morse kände jag inte alls för att göra så - jag plockade alla krukor med döda växter i hela huset och tömde dem på löpande band istället. Bladen lades till maskarna (bäddmaterial), jorden lades i plastback, förvedade kvistar slängdes. Den tvärdöda bladamaranten släppte ifrån sig massor med frön som jag samlade ihop och la i ett kuvert - jag kommer aldrig behöva köpa sådana frön mer (däremot måste jag snart kuva min samlarinstinkt, högen med hemgjorda frökuvert blir större för varje vecka). Jag diskade krukorna och medan de steriliserades i ugn städade jag undan allt skräp som blivit medan jag jobbat. Allt gick som på räls och jag hann till och med vila litet innan jag skulle iväg och hämta på dagis. Jag var nöjd...

...ända tills jag fick se den där sista krukan, som också borde ha fått vara med, och som nu stod mitt på Bordet otömd och odiskad.
"Den stod mitt i synen så jag såg den inte" som min farfar brukade säga...

Monday, September 22, 2008

Tree of Happiness award


Indoor Gardener förärades "Tree of Happiness award" av Adekun i fredags. Tack, jag är mycket smickrad! Detta betyder att det är min tur att lista sex saker som gör mig glad (och att memet spiller över här på Parkettodlaren).

Så vad gör mig glad?


  • Böcker (bland dem stora, färggranna böcker om trädgårdar och trädgårdsodling)
  • Bibliotek
  • Att komma hem och mötas av min son som överlyckligt kommer rusande emot mig och skriker "Mammaaaaaaaaaaaaaaa!"
  • Se att mina odlingar är friska och välvattnade
  • Choklad
  • Frökataloger


Nu skickar jag utmärkelsen vidare till sex nya mottagare. (Heh, det här påminner mig om bokmärkesbytande eller filmisar. Finns det något motsvarande svenskt meme? Jag skulle gärna lyfta fram sex svenska bloggar också.)

Sunday, September 21, 2008

Cypress Garden Pirates



Man kan hitta nästan allt på YouTube, det är sant, men när jag försökte hitta en faktisk piratträdgård var det här det närmsta jag kom (de håller till i Cypress Garden). Mycket nöje!

Friday, September 19, 2008

Odla som en pirat!



Idag är det Talk Like a Pirate Day, en bra ursäkt för att hala fram papegojan ur garderoben, säga Aaaarrrrrrr! till sin käresta och odla som en pirat.

Vänta här nu? Odla som en pirat?

Jupp, det går alldeles utmärkt att odla ombord på en båt, så länge man är medveten om att man måste utnyttja utrymmet ännu mer effektivt än i en lägenhet. Ombord på polarskeppet Tara har man till och med en liten hydroponisk trädgård. Om jag har några landkrabbor ombord ska jag genast säga att Tara är en skonert byggd för att ligga infrusen i den arktiska packisen i två år och är dimensionerad för detta. Nautiskt sett har trädgården på bilden oceaner av plats.

Men även segelbåtar för vanligt folk har plats för odling. Bland de människor som bosätter sig på båtar finns det flera som odlar för husbehov. Om man väljer ett mindre skepp för sitt äventyr, typ någon form av ketch, finns det utrymme för att odla en del örter och några större plantor som tomat. Anne Mankovich ombord på SS Roux gjorde det, och i sin artikel nämner hon den nautiske odlarens övriga två viktiga regler; var religiös när det gäller vattningen, för plantor torkar ut mycket snabbare ombord, och håll dem undan från den salta vinden.

Vilka växter skulle jag då rekommendera för en aspirerande piratodlare? Är man säker på att man kan ordna rent färskvatten och någorlunda saltfri luft är Tiny Tim tomater ingen dum idé (tomater är annars känsliga för föroreningar och surnar snabbt till om något är fel). Mangold härstammar från strandbeta och borde ha viss saltresistens, dessutom ger den hög skörd på få plantor. Läser man Anne Mankovichs artikel ser man att de örter hon lyckades bäst med var rosmarin, gräslök, timjan persilja och basilika - ingen dum kryddkombination för köket till sjöss. Fransmännen ombord på Tara odlade olika sorters sallad, där favoriten var vetegräs, litet stadigare än vanlig sallad när man skördar den tidigt (vilket jag misstänker att de gjorde, det verkar vara mestadels babyleafodling de ägnat sig åt). Bor man ombord på en fritidsseglare som är trång och ligger ute korta perioder är groddar att föredra; tar extremt liten plats och växer snabbt.

Specifika piratväxter då, finns det? Nja, jag vet inte, vår romantiska bild av pirater härstammar från sexton- och sjuttonhundratalets Karibien, och där borde det gå att odla kaktus - om man vill ha något taggigt att kasta på fienden. Samma sak gäller Somalia, där vi har en nutida blomstrande piratstad (om du planerar en världsomsegling ska du undvika de vattnen - piraterna har riktiga vapen och leker inte). Men kaktusodling är slöseri med plats så jag skulle nog rekommendera något ätbart istället. Blir du bordad kan du alltid kasta krukorna på fienden och använda sekatören eller ogräsjärnet i närstrid.

[Ta gärna en titt på Indoor Gardener där jag skrivit hela blogposten på piratiska. Det jag önskar mig av tomten i år är att någon nautiskt kunnig svensk datahackare sätter sig och skriver ihop en svenska till piratiska translator.]

Thursday, September 18, 2008

Sista fönstret


Jag tror att den här bilden talar för sig själv. Här ska städas och fröna till alla nya plantor ska sås. Jag kanske till och med får ändan ur och bygger den där såddbänken jag gjorde en fin ritning till för ett år sedan.

Wednesday, September 17, 2008

Maskars avföda!


Vad tror ni döljer sig under det här gamla reklambladet? Just det, maskar, det har jag redan sagt. Men innan jag lyfte på pappret visste jag inte hur det stod till med dem (det finns en bild längst ner, om ni vill titta). Maskkomposten har fått stå orörd i över en vecka, medan maten de skulle få har lagrats i en sluten, emaljerad metallburk på diskbänken. Det är både en välsignelse och förbannelse att den burken har ett fönster så att jag kan se vad som finns därinne - och hur det mår... Just maskkomposten har gett mig flera mentala trösklar; det moln med sorgmygg som brukade lyfta från den var definitivt avskräckande, och att tömma grönsakrens och brödsmulor som legat och gottat sig i över en vecka är heller inget jag ser fram emot. Ironiskt nog är det sistnämnda självförlängande, jag vill inte tömma gammalt rens som sedan blir ännu äldre rens som jag ännu mindre vill tömma och så vidare tills burken är helt full och jag tar mig i kragen.

När jag tog fram maskkomposten idag var alla sorgmyggor borta. Jag hoppas att långa perioder av mörker är precis vad som krävs för att de inte ska trivas. Det kan också bero på att jag övergått från att gräva ner maten i bäddmaterialet till att lägga ett vått reklamblad över det - helt papper är svårare att gräva i för den som vill lägga sina sorgmyggägg i det. Kompostmaskarna själva kan ta sig igenom, om ni tittar noga så ser ni en maskrumpa som sticker upp genom pappret nära översta, högra hörnet. (Nej, den moonar mig inte, den är bara för lat för att krypa ner ordentligt.) Med tanke på att färgtryck gärna innehåller oätliga färger kommer min första förbättring av maskkomposten bli att byta ut bladet mot brunt råpapper.

Jag var rädd att komposten skulle bli ännu ett av mina sorgebarn, men när jag lyfte på 'täckelsen' mådde den bra. Maskarna har hunnit göra en massa maskbäbisar och det är ett gott tecken. Det jag ska göra nu är att ta nästa bytta (jag gjorde två redan från början), skapa avdelare till båda komposterna och dela det befintliga kompostmaterialet på dem. Litet längre fram måste jag också ta reda på exakt vad man gör med nyskördat maskbajs. Det är helt luktfritt, så jag hoppas att jag slipper mentala spärrar på den biten.

Till sist, ett litet familjefoto på mina maskar. Jag funderar på ett lämpligt namn åt dem; Kurt-Sara eller Anna-Bo eller nåt :)

Tuesday, September 16, 2008

Konstnären och grönsakerna


Skulle jag köpa de här lökarna? Jag vet inte, men när jag får råd kommer nog bilden att hänga som plansch på dörren till mitt arbetsrum. Ursula Vernon med hemsidan Metal & Magic är en av mina favoritartister med humor, sinne för det absurda och en viss förkärlek för grönsaker. Vad sägs om Mammutvitlök?



Eller Salamancas bitande päron?



Jag rekommenderar att surfa runt på hennes hemsida under gråa dagar, där finns mycket skoj att titta på. För några dagar sedan hade hon inbrott och fick en rad värdefulla saker stulna, så jag gör reklam för henne som tack för de många roliga timmar jag har spenderat bligandes på hennes bilder. De planscher hon säljer är överkomliga - från sextio till hundratjugo kronor beroende på storlek och dollarkurs, och om man känner sig rik kan man köpa ett original (räkna med ett antal tusenlappar här).

Till sist kan jag inte låta bli att posta en bild utan grönsaker men som är svår att motstå; Ambulocetus beatnikii "the heppest of the transitional forms" ("den heppaste av övergångsformerna").

Monday, September 15, 2008

Arbetsrummet

Här har ni det stora sorgebarnet bland mina odlingar. Trodde ni att det fanns ett sånt fönster hos mig? Växternas tillstånd blir kanske mer förståeligt om man vet att resten av rummet ser ut så här:


Det är tänkt att det här ska bli mitt arbetsrum. Jag har en dröm om rosenmönstrade tapeter och "english cottage style". Just nu ser det mer ut som "junk yard style", vilket förklarar varför jag tröttnat på att klättra över saker för att vattna blommorna. Här är det mer än planteringarna som behöver åtgärdas, och viktigast är att laga persiennerna. Den här gången är det inte konstnärliga ambitioner som fått mig att lämna dem nere; en lina har gått av så jag kan helt enkelt inte dra upp dem.

Jag har stora planer för det här rummet. Tapeterna har jag redan nämnt, jag drömmer om en levande vägg och ett akvaponisystem (ja, ett till). När det gäller fiskarna blir det här förmodligen det första stället de dyker upp på - just här kan jag bestämma var saker och ting ska stå. När jag väl fått bort skräpet alltså.

Fram till dess får jag bita i det sura äpplet och låta bli att odla i fönstret. Krukorna kommer att tas bort och jorden gå till återanvändning. De vissna krasseplantorna kommer att bli bäddmaterial i maskkomposten. Kompostmaskarnas naturliga livsmiljö är just gamla, våta löv, så på det viset har den senast periodens torka varit jackpott.

Sunday, September 14, 2008

Salladsbukett



Är man en desperat mamma om det enda sättet att få telningarna att äta frukt och grönt är att tillverka en blombukett av dem? Jag vet inte, det är sådana utmaningar man får stå ut med varje timme man är förälder - och på den här filmen blir det väldigt vackert.

Saturday, September 13, 2008

Solar water pump



Kina brukar ofta förekomma som avskräckande exempel i miljödebatten, så jag tycker att det är kul att kunna lägga upp den här filmen. Den kommer från det kinesiska företaget Greenbaba (jag misstänker att det kan översättas med Pappa Grön*), och visar ett test av en soldriven vattenpump. Greenbaba specialiserar sig på produkter drivna av solceller och deras webplats har en bra faktasektion med både baskunskaper och en del överkurser om solenergi.

***



*Kinesiska är ett tonalt språk med få fonem (språkljud) och massor av morfem (betydelsebärande enheter). Jag har inte lyckats hitta företagets namn i kinesiska tecken, så jag kan inte med 100% säkerhet säga att man "baba" står för "pappa".

Friday, September 12, 2008

Köksfönstret


Jag trodde att jag hade mer kryddfrön hemma, men nu när jag går igenom mitt 'bibliotek' visar det sig att det mesta jag har redan växer där. Undantaget är dill och citrontimjan, och även om det kommer att bli en ny timjan (gott i kryddoljan) så känns det litet fattigt. Ska jag behöva göra en ny inköpsrunda till Impecta? Vanligtvis skulle jag bli till mig i trasorna för en sådan chans, men just nu vill jag hålla hårt i plånboken*.

Hmmmm, jag hade ett kuvert ramslök liggande också. Så får det bli. Till köksfönstret lägger jag bara citrontimjan och ramslök när jag väl städat undan de döda växterna. Några plantor ska få större krukor och jag ska placera dem bättre på brädan - just nu står allt ihopträngt för att ge plats åt växter som har dött eller flyttats till andra ställen. Plantorna ska också få ca två veckors vattenduschning - här härjar en odefinierad ohyra som jag vill tvätta bort.

***



*Jag hoppas att min inre Slösa inte ska sticka upp sitt plyte igen, men det brukar tyvärr inte ta lång tid.

Wednesday, September 10, 2008

Ett fönster för basilika och tomat


Tja, så går det när man försöker vara konstnärlig; växterna syns inte. Men medge att det är ett snyggt motljus...



Här syns mina sorgebarn bättre. Det är sonens fönster. Jag har hunnit göra en del, de mest vissna växterna är bortplockade, och smultronen har fått sig en ordentlig dusch efter att jag tagit bort deras vissna blad. Krukorna ska tömmas och sterilisieras och sedan är det dags för nya fräscha plantor. Sonen har beställt tomat och basilika plus att smultronen ska få vara kvar. Förmodligen är det något mer också, jag är skamligt dålig på att minnas sånt. Vi får väl ta en rundabordsförhandling den dag det är dags att sätta nya frön. Jag har en stor burk med fröpåsar och jag är inte rädd för att använda den.

De mer långsiktiga planerna går ut på ett till lysrör med tilläggsljus, och kanske ett akvaponisystem här också. Maken, som både har erfarenhet och fötterna stadigare på jorden, har sagt att det akvarium som får plats i leksakshyllan inte blir speciellt stort. Och det vet jag ju... men man kan väl få drömma?

Monday, September 08, 2008

Höst och nya planer


Den här veckan kommer att bli sorglig på Parkettodlaren. Jag tänkte visa hur mina fönster ser ut efter en period av misskötsel. Det är för en god sak, jag tänkte planera de nya odlingarna samtidigt.

Jag är litet feg; fönstret ni ser härovan är det enda som ser bra ut. Har ni sett vilka mängder med tomater det blir?! Plantorna kräver vatten två gånger om dagen (känns bekant), och varje gång jag går där med vattenflaskan knackar jag litet på blomklasarna. Det lär ska befrämja fruktbildningen, och det ser ut att fungera. Mangolden växer också bra, imorgon blir det nog en mangoldstuvning till kycklingen.

Här måste jag göra två saker. De sticklingar som står i förgrunden ska komma i jorden, och den självvattnande kruka som mangolden står i måste lagas. Sonen hällde en spade jord i bevattningsröret när han hjälpte till med sådden, och sedan dess har det inte gått att fylla magasinet. Jag misstänker att jag kommer få tvätta lecakulor när jag väl plockar isär den. Fram till dess verkar mangolden må bra med 'vanligt' vattnande, så jag tar det lugnt. Den här fönsterdelen kommer förmodligen att bli den stående odlingsplatsen för tomater och mangold i alla fall.



Tittar vi upp på fönstrets övre sektion blir det genast sämre. Där finns det lika många döda som det finns levande plantor. Trädgårdsportlaken ser risig ut efter perioder av torka. Krukorna är för små för den här placeringen; det är ett söderfönster som blir hett så fort solen skiner. Jag borde ha vattnat tre gånger om dagen, men inte ens mitt liv rymmer en sådan hängivenhet.

Så vad ska jag göra av det här stället när jag städat bort de växtliken? En eller två plantor stevia kommer nog att få sin plats här, med tanke på hur ljusälskande den växten är. Måhända ställer jag dit en basilika också. Bladamaranten visade sig vara en bra kokgrönsak, så jag sår nog en kruka med den också. Hur jag ska göra med isörten blir svårare. Den växer ju bra, men jag gillar inte smaken; den smakar unket slickelim. Måhända gör den sig i kombinationer, så jag ska testa den tillsammans med portlacken och kanske litet kassler. Oavsett vad jag planterar ska jag göra det i självvattnande krukor. Jorden och blomrötterna mår visserligen sämre i dem, men plantorna kommer att ha vatten.

Jag drömmer om att sätta upp ett akvaponisystem i det här dubbelfönstret. Det blir då ett komplicerat ett; vanligtvis låter man lådan med växter stå ovanpå fisktanken så att vattnet kan rinna ner i den av sig själv när det passerat genom odlingen. Här måste jag ha en pump för att pumpa upp det smutsiga vattnet till övre fönsterbänken, och sedan (förmodligen) en pump som pumpar tillbaka det rena vattnet till akvariet. Dessutom måste jag räkna ut en bra plats för akvariet. Att ha det i bokhyllan vore guld, men tillåter parkettmaken och böckerna en omflyttning?

Sunday, September 07, 2008

Katter och självgående dammsugare



Jodå, vi äger en roomba. Ett av våra bästa inköp, den städar mycket renare än vi någonsin gör. Men för katter är den något av ett mysterium. Här har vi ett modigt par som möter den självgående dammsugaren för första gången.



Smarta katter kommer över den första skräcken och gör dammsugaren till sin slav - men det är ju ett aber att den inte går att styra lika bra som en människa. (Det här är för övrigt en Scooba, den våttorkar golvet också. Ginge den att få tag i Sverige hade vi den också.)

Saturday, September 06, 2008

Friday, September 05, 2008

Udda smak?

Det måste vara något fel på mig. Jag tycker att mangold och spenat smakar gott, särskilt mangold...

Thursday, September 04, 2008

Lök


Fick vår veckoranson av ekologiska grönsaker levererade idag. Vi har väntat på lök, och nu kom den - i form av en enda handbollsstor rotfrukt (ja, det är en normalstor tennisboll på bilden). Så opraktiskt. Jag är ingen vän av att lägga halva lökar att vänta på ett fat i kylen, så det enda jag kan använda den här till är en gigantisk chili con carne, eller måhända en större ost- och lökpaj.

Det påminner mig om att vissa akvaponiodlare jag tittat på den senaste tiden har odlat vanlig gul lök i sina system. Jag kan alltså fortfarande hoppas på att odla rötter inomhus! Företrädelsevis rötter av rimlig storlek.

Tuesday, September 02, 2008

Att hava eller inte hava...

Jag var ner på kolonilotten i Söndags och kunde konstatera att jag förlorat kampen mot ogräset. Ni kanske minns att jag tänkte hålla lotten ogräsfri genom att vara nere och rensa litet varje dag.

Heh.

Man är alltid så optimistisk i början på en odlingsperiod. När hösten har kommit börjar jag fundera på om det är så klokt att ha en kolonilott också. Det är visserligen kul, men det stjäl tid från inomhusodlingarna. Följden har blivit att varken lotten eller fönsterträdgårdarna blivit ordentligt skötta.

Jag är tveksam, det är svårt att ge upp de högtflygande planer jag haft. Min dröm är trots allt en välskött odling med rödmålade högbäddar med vita knutar (ahem). Å andra sidan har jag andra drömmar för inomhusodlingarna där resultaten kommer att bli minst lika roande.

Beslutsångest. Ni får höra vad jag kommit fram till imorgon.

Tror jag.

Kanske.

Eller...

Jo.

Monday, September 01, 2008

Chocozombie

Jag försöker skära ned på mitt chokladdrickande, och efter två dagar med bara en monsterkopp per dag vandrar jag hålögt runt och rosslar

"Choklaaaaaaaaad, choklaaaaaaaaaaaad!"

Det går att vattna blommor samtidigt, så länge man inte tuggar på jorden för att den ser brun ut.